Hlavní obsah

GLOSA: Reprezentace jako Slavia, v improvizované sestavě byla bez šance

Praha

Nejtěžší zápas kvalifikace o světový šampionát v Kataru dopadl tak, jak experti očekávali. Fotbalová reprezentace na půdě favorizované Belgie prohrála a nedokázala zopakovat srdnatý výkon z březnového vzájemného duelu, v němž brala bod a mohla i víc. Kalvárie absencí oslabila národní tým až příliš, tak širokou základnu národní tým nemá, aby se ztráta takřka dvacítky hráčů na půdě prvního týmu světového žebříčku neprojevila.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Belgičan Eden Hazard (vlevo) a Tomáš Holeš.

Článek

Úvod nového ročníku rychle následujícího po těžké sezoně zakončené mistrovstvím Evropy je pro český fotbal složitý. Slavia neprošla ani do Ligy mistrů, ani do Evropské ligy. V předkolech oslabená o řadu hráčů nestačila chytit optimální formu. Národní tým zrovna tak.

Paralela mezi domácím šampionem a reprezentací se přímo nabízí. Trenér Šilhavý na sešívaných v poslední době staví a je dost výmluvné, že v neděli večer v Bruselu mohl poslat na hřiště jediného slávistu, Holeše...

Trable Slavie minulý týden popsal Jaroslav Tvrdík. Šéf klubu si přeje, aby od příště byla pohárová předkola vrcholem sezony. Jelikož sešívaní nebyli na startu sezony v top formě, vyřadili je mistři Maďarska a Polska. Roli sehrála téměř neabsolvovaná příprava kvůli nedostatku času a covidu. Vyjádřil přesvědčení, že domácí liga by měla být kratší. Chce otevřít téma zrušení nadstavby. „Potřebujeme na náš styl hry hráče plné sil, borce, kteří mají za sebou dovolenou a kondiční soustředění," zdůrazňuje Tvrdík.

Takové borce pochopitelně potřebuje také Šilhavý. Rovněž na začátku sezony, kdy se pokaždé nějaké kvalifikační zápasy hrají. Počet zraněných je alarmující, někteří účastníci letního EURO ještě ani nezačali hrát. Taková Plzeň s obří marodkou do sezony již vstupovala, Slavii i Spartě se po vstupu do předkol rychle nastřádala také.

Obdobné problémy řeší celá Evropa. Je otázkou na grémium českých ligových klubů, zda by neměly rozumnou úpravou termínové listiny prospět jak pohárovým zástupcům, tak reprezentaci.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání s Belgií.

Pokud by měl Šilhavý čelit rozsáhlým absencím také na konci března příštího roku, kdy se bude hrát baráž o světový šampionát, bude v maléru.

Po porážce v Belgii se přímý postup do Kataru národního týmu takřka jistě netýká. Naopak díky postavení v žebříčku vítězů skupin Ligy národů má baráž de facto v kapse. Žádnou hračkou ovšem nebude, kdo z ní chce postoupit na šampionát, musí vyřadit dva soupeře.

Trochu moc nástrah, aby reprezentace mohla v klíčovém období zase testovat, kolik toho unese. Stěžejní konfrontaci složitého zářijového srazu v Belgii nezvládla, takže musí brát šanci, že jí postupový klíč ponechává ještě další možnost.

Reklama

Související témata: