Hlavní obsah

GLOSA: Propadák, pro který není omluva. Český hokej obdržel nelichotivé vysvědčení

Extraligový šampion Třinec za nula, Mladá Boleslav za jeden. Jen hokejisté Sparty po čtyřech ze šesti zápasů základní skupiny živí v Lize mistrů naději na postup, ani oni ale nejsou před dvěma říjnovými duely s německým Bremerhavenem v ideální výchozí pozici. Měření sil s evropskou konkurencí nevystavuje českému hokeji lichotivé vysvědčení.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Rozhodčí sbírá puk z branky třineckého gólmana Ondřeje Kacetla během zápasu Ligy mistrů se švédským Leksandem.

Článek

Dvanáct zápasů, jen jediná výhra v základní hrací době, o kterou se v neděli zasloužila Sparta skolením TPS Turku. Právě svěřenci trenéra Josefa Jandače jako jediní z českého trojlístku v Lize mistrů snesou přísnější měřítko, a pokud v říjnu uhrají alespoň pět ze šesti bodů proti Bremerhavenu, proniknou bez ohledu na výsledky soupeřů ve skupině mezi nejlepší šestnáctku.

Ovšem výsledky Mladé Boleslavi a Třince v pohárové Evropě jde jen těžko hodnotit jinak než jako ostudné. Středočeši proti švédské Frölundě a finskému IFK Helsinky uhráli jen bod z dvanácti možných, Oceláři proti švédskému Leksandu a švýcarskému Fribourgu nedokázali ani to...

„Nevyděsilo mě to. Spíš to byla ukázka ohromné kvality obou týmů. V kádru Fribourgu bylo šest cizinců, navíc reprezentační obránci Švýcarska. Oba týmy byly kvalitní. V zápasech potřebujete kvalitu, ale tu měl soupeř," hodnotil kouč Slezanů Václav Varaďa propadák svého týmu, pro který však omluva není.

Třinec se sice musel obejít bez zraněného Ondřeje Kovařčíka i třech dalších hráčů, kteří reprezentovali své země v olympijské kvalifikaci. I tak se ale od českého mistra čekalo, že do poslední chvíle bude hrát o postup. Nehrál. Naopak už po dvou třetinách skupiny má jistotu, že v Lize mistrů končí. Stejně jako Boleslav.

České týmy se před startem soutěže bily v prsa, že k Lize mistrů přistoupí se vší vážností. Jen letmý pohled na výsledky (čest Spartě) nutí fanoušky k zamyšlení, jestli to skutečně byla pravda.

Třeba Hradec Králové v minulosti klidně vyrukoval s mladíky, protože Ligu mistrů bral jako přítěž, a výsledky podle toho vypadaly... To ovšem není případ Třince s Mladou Boleslaví. Na bitvy s konkurencí se nevyflákly, naopak hrály s tím nejlepším, co měly k dispozici.

O to horší je to vizitka českého hokeje...

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval šest hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014 a 2018.

Reklama

Související témata: