Hlavní obsah

Válka hokejových expertů skončila! Žádnej hnus už neříkej, řekla loučící se legenda se slzami v očích

Hokejový expert České televize, který podle slov komentátora Roberta Záruby diváky bavil a možná i trochu rozděloval, po dlouhých 26 letech s komentováním končí. Odchod Pavla Richtera byl spojován hlavně s rozepří s dalšími experty ČT Markem Sýkorou a hlavně s Milanem Antošem. S tím si to však v přímém přenosu po skončení prvního zápasu sezony vyříkal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Richter na archivním snímku.

Článek

Rozhodnutí skončit v České televizi uzrávalo v bývalém výborném hráči Richterovi už nějakou dobu. V polovině srpna poslal otevřený dopis šéfkomentátorovi sportu na ČT Zárubovi, ve kterém uvedl jako důvod „naprosto nevhodné komentování expertů Marka Sýkory a hlavně Milana Antoše na posledním MS v hokeji".

Nelíbil se mu hlavně Antošův výrok během duelu českých hráčů s Dánskem (2:1 po sam. nájezdech) na šampionátu v Rize, o tom, že výkon českých hráčů je „hnus." On, který se ve své hokejové kariéře v takové situaci nikdy neocitl, nemůže něco takového vyslovit o hře národního mužstva, vyčítal mu Richter.

Ve středu, po skončení předehrávky 1. kola nového ročníku Tipsport extraligy mezi Karlovými Vary a brněnskou Kometou, se oba experti spojili v živém dialogu. „Nazdar a žádnej hnus už neříkej," řekl Richter, když Antoše, který duel komentoval ve Varech, zahlédl na obrazovce.

Ten mu popřál hlavně hodně zdraví, aby si svůj důchod užil a aby mu šel golf, který má tak rád. Richter s úsměvem poděkoval a zdálo se, že spor je pro oba již minulostí, ke které se nebudou vracet.

Richter s národním mužstvem jako hráč vyhrál mistrovství světa v Praze v roce 1985, má také stříbro z olympijských her ze Sarejeva z roku 1984. Po skončení aktivní hráčské kariéry trénoval Spartu, se kterou v roce 1999 došel do semifinále. První zápas v roli experta odkomentoval 7. září 1995, šlo o duel Zlína s Kladnem.

„Díky všem, expertům, kameramanům, kteří vytvářejí nejlepší přenosy na světě, a i divákům, kteří se na mě vydrželi koukat a i mě poslouchat, i když jsem občas řekl nějakou pitomost," loučil se Richter se slzami v očích.

Reklama

Související témata: