Hlavní obsah

Fernandezová - Sabalenková 7:6, 4:6, 6:4Senzace na US Open! O titul se utkají dvě náctileté hráčky

Poslední grandslamový turnaj letošní sezony nabízí řadu překvapení. Tím největším je zřejmě složení finálové dvojice v ženské dvouhře. O svůj první titul se utkají na US Open dvě náctileté hráčky - 19letá Kanaďanka Leylah Fernandezová a o rok mladší Britka Emma Raducanuová.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Leylah Fernandézová nemohla uvěřit, že se stala grandslamovou finalistkou

Článek

Pro obě hráčky musí být cesta americkým turnajem jako sen. Kanaďanka Fernandézová se stala postrachem bývalých grandslamových šampionek. Ve třetím kole vyřadila jednu z největších favoritek a obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou, poté vítězku turnaje z roku 2016 Angelique Kerberovou a nestačila na ni ani pátá nasazená Elina Svitolinová.

V semifinále ji čekala další výzva v podobě druhé ženy světového žebříčku, Aryny Sabalenkové. Ta si ve čtvrtfinále poradila bez problému s Češkou Barborou Krejčíkovou 2:0 na sety. Ač má Běloruska mnohem více zkušeností než devatenáctiletá levačka z Kanady, v klíčových momentech selhala.

Fernandézová v první sadě za stavu 5:6 odvrátila setbol. V tie-breaku od stavu 3:3 získala 4 body v řadě a první set získala po 55 minutách 7:6. Do druhé sady sice vešla ztrátou podání, ale nenechala se rozhodit, vzala si jej zpět, jenže Sabalenková ji brejkla i podruhé a brejk udržela.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Kanaďanka Leylah Fernandezová slaví postup do finále US Open.

V závěrečném třetím setu šla Kanaďanka do vedení 4:2, vzápětí jej sice ztratila, ale opět zachovala chladnou hlavu a za stavu 5:4 při podání soupeřky využila hned první nabídnutý mečbol. Sabalenková vyrobila dvě dvojchyby za sebou a rozhodující míč poslala daleko do autu. "Tomu se říká tlak. Zničila jsem se sama," hlesla Sabalenková. První senzační finalistka byla po setech 7:6, 4:6 a 6:4 na světě.

"Jsou za tím roky a roky tvrdé práce, slz a krve," řekla Fernandezová po zápase.

Přemožitelka Karolíny Plíškové neměla nárok

Tou druhou se stala teprve osmnáctiletá Raducanuová z Velké Británie. Její finálová účast je snad ještě snovější. Britka hraje teprve svůj druhý grandslam v životě a do hlavního turnaje prošla z kvalifikace.

Projít z kvalifikace až do finále jednoho ze čtyř majorů se nepovedlo ještě nikdy žádnému tenistovi ani tenistce. Mladičká tenistka se stejně jako Fernandézová své zkušenější kolegyně vůbec nezalekla.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Přemožitelka Karolíny Plíškové, Marie Sakkariová, končí v semifinále US Open na raketě Raducanuové

Rozjetá Řekyně přitom v první sadě vybojovala sedm brejkbolů, ale ani jeden nedokázala proměnit, na rozdíl od své mladší soupeřky. Ta ji hned dvakrát sebrala podání a první sadu získala za 37 minut poměrem 6:1.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Emma Raducanuová vyřadila Řekyni Sakkariovou

Ve druhém setu už svalnatá Řekyně předváděla lepší výkon, jenže o svůj druhý servis opět přišla a už si jej nedokázala vzít zpět. Po necelé hodině a půl Raducanuová proměnila první mečbol a radovala se ze svého senzačního postupu do finále US Open.

"Čas tady v New Yorku letí strašně rychle. Uběhly už tři týdny, co tady hraju, a podívejte, jsem ve finále. Nemůžu tomu ani trochu uvěřit. Je to bláznivé," řekla Raducanuová, která vedle šesti zápasů v hlavní soutěži vyhrála i tři v kvalifikaci a ani v jednom z devíti duelů neztratila set.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Fernandezová (Kan.) - Sabalenková (2-Běl.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4,
Raducanuová (Brit.) - Sakkariová (17-Řec.) 6:1, 6:4.
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Berrettini (6-It.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) - Querrey, Johnson (USA) 7:6 (7:5), 6:4,
Soares, J. Murray (7-Braz./Brit.) - Polášek, Peers (8-SR/Austr.) 6:3, 3:6, 6:4.

Reklama