Hlavní obsah

GLOSA: Ani Vrba neukončil prokletí Sparty, jehož je sám původcem

Praha

Rok stará zkušenost může fotbalovou Spartu děsit. Loni prvních šest ligových kol vyhrála, jenže pak po reprezentační pauze padla v Plzni a začala se rychle hroutit. Letos první část scénáře věrně okopírovala. Do první pauzy tabulku vedla, body ztratila jen jednou remízou. Jenže teď šlágr v Plzni znovu nezvládla a prohrála. Další těžké týdny prověří, jestli už je odolnější a bude schopná sobotní porážku ustát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Sýkora z Viktorie Plzeň oslavuje gól, který poslal Spartu na kolena...

Článek

Návrat Pavla Vrby do Plzně na lavičce Sparty byl ústředním tématem poutavého duelu. Třikrát vyhrál s Viktorkou titul, třikrát ji dovedl do Ligy mistrů. A mimo jiné založil tradici, že ať je situace dvou velkých rivalů jakákoliv, Sparta prostě ze Štruncových sadů odjíždí s pláčem.

Viktoria od srpna 2011 doma v lize se Spartou již dvanáctkrát po sobě neprohrála, teď jí navíc znovu připravila první porážku v ligové sezoně. Ani Vrba neukončil prokletí Letenských, jehož je paradoxně sám původcem...

Důležitější než nějaká série je ovšem pro Spartu reakce, která teď bude následovat. Vstupuje do jedné z klíčových fází sezony. Do další pauzy rozehraje Evropskou ligu v Kodani s Bröndby a na Letné přivítá Rangers, v domácí soutěži se utká třeba s Jabloncem, a hlavně se Slavií.

Sobotní triumf je pochopitelně velkou satisfakcí pro Michala Bílka. Když se bývalý hráč i trenér Sparty na jaře Viktorky ujal, začal právě na Letné. A byl kritizován za pasivitu, kterou se tam jeho tým prezentoval.

Tentokrát doma triumfoval parádní ofenzivou. Nečekanou vzhledem k situaci, v níž se Viktoria nachází. V pohárové Evropě bude znovu chybět, rozpočet musela záplatovat prodejem hráčů a akutně hledá investora, který by klub koupil a zachránil.

V kritické konstelaci ze sebe ovšem mužstvo vydalo jen to nejlepší.

Na Spartě teď je, aby ukázala, že porážka v Plzni ji nesloží tak jako loni. Jestliže myslí vážně útok na titul, sobotní produkce z její strany by na něj rozhodně nestačila. Překvapivý výsledek navíc samozřejmě nahrál Slavii. Sešívaní v závětří svých problémů jsou už zase jediným týmem, který zůstává v tabulce bez porážky.

Reklama

Související témata: