Hlavní obsah

Třiatřicetileté výročí Jágrovi zhořklo. Nebyla jiná volba než Jardu nasadit, vysvětloval Čermák

Zní to až neuvěřitelně. V pondělí je tomu na den přesně už třiatřicet let, kdy Jaromír Jágr nastoupil za Kladno proti Plzni (3:6) ke svému prvnímu ligovému utkání. Tehdy šestnáctiletý klučina s celoobličejovým krytem a patnáctkou na dresu hraje pořád na nejvyšší úrovni. V neděli legendární šedesát osmička zažila sezonní soutěžní debut v Českých Budějovicích, na který ale nebude vzpomínat zrovna v nejlepším...

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jaromír Jágr v dresu Kladna dotírá na brankáře Českých Budějovic Dominika Hrachovinu.

Článek

V pátek sledoval počínání svých spoluhráčů v premiérovém kole v azylu v Chomutově proti Vítkovicím jen ze střídačky. Necelé dva týdny po faulu na svou osobu na Slavii si vyhodnotil, že bude lepší ještě zůstat mimo hru.

O dva dny později v Českých Budějovicích už však Jágr na led vyjel, když se postavil na pravé křídlo čtvrtého útoku k Filipovi s Beranem. Částečně z donucení, protože k Melkovi přibyl na marodku další forvard Machala, a tak Jágr neměl moc na výběr, pokud Rytíři nechtěli nastoupit jen s jedenácti útočníky.

„Jaromír Jágr nastoupil s tréninkovým mankem. Vypadlo nám několik útočníků a nebyla jiná volba, než nasadit Jardu," prohlásil hlavní trenér a sportovní manažer Kladna David Čermák.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vzadu uprostřed Jaromír Jágr z Kladna po druhém inkasovaném gólu.

Zápasová praxe a méně tréninkových jednotek, než by si sám představoval, se na Jágrově výkonu v Budvar aréně podepsaly. Vždyť jen za první třetinu si pomohl dvěma zákroky, které mu rozhodčí v minulé sezoně v Chance lize občas odpustili, jenže teď za hákování a pak i držení protihráče poslali Jágra na trestnou lavici.

V prvním případě to ještě tolik nevadilo, Rytíři totiž v oslabení zvýšili na 2:0. Když však „68" odpykávala svůj druhý trest, Motor se gólem Pecha nadechl k velkolepému obratu na konečných 7:5. Nepříliš povedený podvečer zakončil Jágr v poslední minutě utkání třetím menším trestem za nedovolené bránění.

„Zbytečně jsme ztratili zápas. Povedl se nám začátek, ale vymstila se nám vyloučení, kterých bylo příliš mnoho. Sice jsme hráli dobře v oslabení, ale vytížení hráči se dostávali do únavy," postěžoval si Čermák na jedenáct dvouminutových trestů pro Kladno, které Budějovice potrestaly třemi přesilovkovými góly.

Jágr i v 49 letech stále má svému týmu co dát. Sám ví, že už není schopný pravidelně rozhodovat utkání, úměrně tomu se snižuje i jeho zápasový ice-time. Kladno však musí najít způsob, jak co nejvíc využít kvalit svého hrajícího majitele. Při přesilovkách, které mu v neděli na jihu Čech nešly, ale i ve hře v plném počtu, při níž hokejové myšlení pochopitelně neztratil. Právě jím je schopný nahrazovat rychlost bruslení, kterou už logicky ztrácí.

Reklama

Související témata: