Hlavní obsah

Problémů je víc. Pět věcí, které musí Sparta splnit, aby v Dánsku nedopadla jako v Plzni

Sezona zatím běžela celkem podle jejích představ. A s ohledem na velké ambice, jež fotbalová Sparta vyhlásila. Jenže v sobotu v Plzni narazila, poprvé v ligové sezoně prohrála a přišla o vedení v tabulce. Velká výstraha před čtvrtečním duelem v Kodani, kde Vrbův tým proti Bröndby otevře skupinu Evropské ligy. Podívejme se na pět důležitých předpokladů, jež Letenští potřebují zvládnout, aby se neopakovalo zklamání proti Viktorii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský střelec Beauguel dává gól přes obránce Sparty Štetinu.

Článek

1) Nepodlehnout atmosféře

Sparta je přece dostatečně zkušená, řeknete si. Fotbalisté v celé Evropě se nicméně po dlouhém covidovém období bez fanoušků stále teprve vracejí k normálu. A srážka s bouřlivou atmosférou zatím nedopadá pro letenský tým dobře. Nejprve ve Vídni, kde ztratil ideálně rozehraný duel s Rapidem, v sobotu zase nezvládl šlágr v Plzni.

„Domácí využili domácího prostředí a svých fanoušků, kteří je hnali dopředu. Konečně měl fotbal nějakou atmosféru a oni toho využili," poznamenal trenér Pavel Vrba.

„Bröndby má možná nejlepší fanoušky v Dánsku, ženou mužstvo v každém domácím utkání. S tím musí Sparta počítat," avizuje Jan Kliment, český útočník, který dres kodaňského klubu oblékal.

Zdánlivě samozřejmý předpoklad tak může být zásadní. Nepodlehnout atmosféře.

2) Nenechávat všechno až na druhý poločas

V Plzni Sparta inkasovala již v 18. minutě, brzy prohrávala dokonce o dva góly, takže celý zápas už jen dotahovala. Dohnal ji tak déletrvající problém. Již před reprezentační pauzou několikrát zabrala až ve druhém poločase po nevýrazném prvním dějství. Většinou nakonec zvítězila, v Ďolíčku zachránila aspoň bod, v Plzni už ani remízu ne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek se raduje z branky.

3) Najít ideální parketu Hložkovi

Mladý reprezentant Hložek je pro Spartu zcela klíčovou figurou. Jako klasický hrot není úplně šťastný, více se mu daří na podhrotové pozici. Před pauzou zafungovalo, když před ním vpředu operoval pracovitý Pulkrab, pak se Hložek dostával do velkého počtu šancí.

Proto překvapilo, když se Hložek v Plzni zase vrátil na hrot. Kýžený efekt se nedostavil, trpěl tam příliš malou podporou spoluhráčů a byl dost odříznutý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka ze Sparty Praha během tréninku před utkáním s Lille.

4) Vyřešit složení obrany

Do složení obranné čtveřice od začátku sezony promlouvá stav marodky. V Kodani už by mohl být k dispozici reprezentační stoper Čelůstka, který v neděli na rozehrání zvládl celý druholigový duel za rezervu proti Ústí nad Labem. Návrat po zranění v Plzni příliš nevyšel Štetinovi, šel přes něj první gól. Univerzál Hancko pendluje mezi levým krajem obrany a stoperem, kde se cítí lépe. Důležitý je samozřejmě zdravotní stav Polidara, který se před pauzou zranil, ale už je zpátky.

Za ideálního stavu se bude trenérům nabízet hned několik variant, klíčem bude trefit správnou.

5) Včas vynést účinný trumf

Vcelku nadějný byl v Plzni výkon novice Haraslína, jehož Letenští před koncem přestupů přivedli z Itálie. Zatím jako osvědčený žolík, který přichází do bitvy v průběhu boje, nejčastěji funguje mladý Karabec, nebo také Karlsson, pokud není v základu. Každý trumf dobrý, s příchodem slovenského reprezentanta se rejstřík zvětšil. Ideální je samozřejmě vynést žolíka za účelem, aby soupeře dorazil, ne aby zápas za nepříznivého stavu zachraňoval.

Jak skončí pohárový duel Sparty v Dánsku?
Vyhraje pražský tým
45,5 %
Remíza
14,3 %
Zvítězí domácí
40,2 %
Celkem hlasovalo 2918 čtenářů.

Reklama

Související témata: