Hlavní obsah

Olympijská vítězka se zhroutila u soudu, když svědčila v kauze sexuálního zneužívání sportovkyň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Jedna z nejúspěšnějších gymnastek historie, několikanásobná mistryně světa a čtyřnásobná olympijská vítězka Simone Bilesová se rozplakala během senátního slyšení o zpackaném vyšetřování případu sexuálního zneužívání, ze kterého byl usvědčen bývalý sportovní lékař Larry Nassar. „Zklamaly jste mě, nechápu, jak jste to mohly dopustit,“ řekla na adresu FBI, amerického olympijského, paralympijského a gymnastického výboru.

Foto: Pool, Reuters

Americká gymnastka Simone Bilesová nezvládla příval emocí a rozplakala se

Článek
Fotogalerie

Slyšení se zúčastnily také další gymnastky, které byly oběťmi zvrhlého lékaře. Trojnásobnou olympijskou vítězku Aly Raismanovou doktor zneužíval od jejích 15 let. Hlavním důvodem pro svolání tohoto výboru byly zjištěné nesrovnalosti ve vyšetřování případu ze strany FBI.

Kontrolní orgán ministerstva spravedlnosti zjišťoval, jak je možné, že 58letý Nassar byl vyšetřován a zadržen až více než rok po vznesení prvního obvinění v roce 2015. V důsledku toho byl propuštěn jeden z agentů FBI, který se pochybení dopustil. Bilesová ve výpovědi uvedla, že má pocit, že FBI před případem zneužívání dlouho zavíral oči.

„Sedím tu dnes před vámi, aby žádná malá holčička už nemusela snášet to, co jsem já a sportovci u tohoto stolu a nespočet dalších zbytečně trpěli pod záminkou Nassarovy léčby," řekla s tím, že následky si ponese až do konce života.

Z psychických důvodů odstoupila i z pěti disciplín na letošních olympijských hrách. „Požaduji, aby proti viníkům, kteří dopustili, aby Nassar mohl několik let beztrestně zneužívat, byla vznesena obvinění a museli si nést důsledky svého jednání," uvedla čtyřiadvacetiletá gymnastka.

Ostatní sportovkyně, které byly zneužity, popisovaly, že jim přišlo, že agenti FBI při výsleších, na kterých musely detailně popisovat své traumatizující zážitky, celou záležitost bagatelizovali a nebrali ji vážně. V roce 2015 prý už věděli o minimálně šesti obětech, ale nijak nezasáhli.

Předseda senátního justičního výboru Dick Durbin řekl čtyřem svědkyním: „Všechny jste dnes získaly zlatou medaili v úsilí o spravedlnost." Také uvedl, že ho zjištění, že selhání pochází od samotných orgánů činných v trestním řízení, šokovalo.

Nassar, který byl hlavním lékařem olympijských gymnastek, byl v roce 2017 u federálního soudu odsouzen k 60 letům vězení na základě obvinění z držení materiálů o sexuálním zneužívání dětí.

V následujícím roce byl také u dvou různých michiganských soudů odsouzen až na 175 let a až na 125 let za zneužívání gymnastek, které měl v péči. Prokurátoři odhadují, že sexuálně napadl stovky žen.

Reklama

Související témata: