Hlavní obsah

Působivý vhled do Schumacherova nitra. Tajemství ale zůstalo ukryté

Dlouho očekávaný moment nastal ve středu odpoledne. Platforma Netflix pustila do světa dokument Schumacher o legendárním jezdci formule 1, otázka, kterou si ale dlouhé týdny kladli všichni příznivci ikony Ferrari, ale zůstala nezodpovězená. Michael Schumacher, který se stále vyrovnává s následky poranění mozku při lyžování, se v bezmála dvouhodinovém filmu neukázal.

Trailer k dokumentu SCHUMACHER Video: Netflix

 
Článek

Film totiž o stavu sedminásobného mistra světa nepřinesl zásadnější odhalení, než zaznělo v traileru publikovaném na konci srpna. I z pouhé zpovědi Schumacherovy manželky Corinny, dcery Giny a syna Micka v závěru snímku je ale patrné, jak složitý směr kdysi bezstarostný život šťastné rodiny nabral.

„Každý den mi ukazuje, jak je silný. Je jiný, ale stále je tady. Žijeme dál společně doma jako rodina, rehabilitujeme, děláme všechno pro to, aby se cítil lépe," říká se slzami v očích manželka legendárního závodníka. „Myslím, že bychom si teď s tátou hodně rozuměli, mluvili bychom stejným jazykem. Řečí motorsportu. Vzdal bych se všeho, aby to tak mohlo být," hledal těžko slova syn Mick, který sám nabírá zkušenosti ve formuli 1 v týmu Haas.

Dojemný závěr nicméně tvoří pouhý zlomek skvěle sestaveného dokumentu, jemuž vdechlo podobu režijní trio Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöckerová a Michael Wech, které je podepsáno třeba pod biografickým snímkem o Borisi Beckerovi. Hlavním cílem filmu bylo odhalit Schumacherovu osobnost ve zlomových okamžicích zářné kariéry, kterou ve formuli 1 odstartoval zkraje 90. let. A dlužno dodat, že jako jiné velikány lidské historie, ani Schumachera nelze ohodnotit jedním metrem.

Foto: Sport.cz

Schumacher udělal z Ferrari největší značku Formule 1.

Na jedné straně citlivý manžel i otec, na druhé rozlícený lev na lovu, neváhající na okruhu trefit soupeře. „Byla to svým způsobem paranoia, protože závodil hlavně sám se sebou," říká trefně Mark Webber. A tak to se Schumacherem šlo celá 90. léta.

Až první mistrovský titul ve Ferrari v roce 2000 jako by sňal z ramen německé ikony neviditelné břímě, které způsobovalo proměny charakteru. „Spadlo z něj všechno. Od té chvíle si užíval volnosti, jezdil srdcem, vnitřní touhou. Už nikomu nic nedlužil. A to ho přivedlo na další úroveň," zazní v dokumentu.

Reklama

Související témata: