Hlavní obsah

Češi v Evropě? Slavia i Sparta půjdou dál, Jablonec skončí

Praha

České fotbalové kluby vstupují ve čtvrtek na evropskou scénu, odstartují boje v základních skupinách. Sparta se bude prát v Evropské lize, Slavia s Jabloncem v nové Konferenční lize. Kolik z nich v Evropě přezimuje? Sport.cz nabízí svůj pohled na jejich postupové šance.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotalový útočník Slavie Stanislav Tecl se trefil v lize do sítě Slovácka.

Článek

Slavia: Postup je povinnost

Soupeři ve skupině:
Union Berlín
Feyenoord
Haifa

Ambice

Sešívaní chtěli Ligu mistrů, měřit se s nejlepšími. V nedávné době došli do čtvrtfinále Evropské ligy. Konferenční liga je výkonnostně třetí v pořadí. Pokud byli slávisté zklamaní, že se jich netýká Liga mistrů, jejich ambice musejí být nyní ty nejvyšší. A sice, musejí pomýšlet i na celkový triumf. Zároveň dobře vědí, že v případě krachu začne jejich výkonnostní i finanční pokles. Hráči razantně ztratí na tržní ceně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost v podání fotbalistů Slavie.

Zkušenosti, sebevědomí

Červenobílí si připsali v posledních sezonách cenné skalpy Sevilly, Leicesteru. Elitních týmů z nejlepších soutěží v Evropě. Získali si respekt, zároveň do sebe napumpovali obrovskou dávku sebevědomí a zkušeností. Ty nejde koupit, získají se výhradě přirozenou cestou v těžkých zápasech. Slavia je do sebe nasákla. Tohle je oproti soupeřům ve skupině velký bonus. Byť Union Berlín ani Feyenoord nejsou jistě žádní nazdárkové.

Absence Tomáše Holeše je hodně nepříjemná, říká před souboj s Unionem Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Sparta: Postup. Byť s odřenýma ušima...

Soupeři ve skupině:
Bröndby
Lyon
Rangers

Nečitelnost

Zvědové Bröndby, kteří zhlédli poslední zápasy Sparty, musejí mít zamotanou hlavu. Sparta je absolutně nečitelná. Je schopná vyseknout poločas jako z partesu, aby se vzápětí schovala do těžké defenzívy. Jako naposledy v Plzni, kde mohla dostat klidně pět gólů jen za první půli. Nečitelnost by však mohla být pro Pražany plusem, sestavit proti nim taktický plán je oříšek.

Jen Lyon je výš

Favorit skupiny je daný: Olympique Lyon. Vzhledem k tomu, že Sparta byla v předkole Ligy mistrů o dvě třídy horší než Monako, které je ve francouzské lize v tabulce dole, nelze předpokládat, že uspěje proti Lyonu. Ovšem při vší úctě k Bröndby a Rangers, tyhle soupeře by měli Pražané dostat jednoznačně pod sebe. Vždyť v uplynulé sezoně nasázeli výkonnostně srovnatelnému Celtiku osm gólů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Juliš dává gól na 2:1 v utkání Evropské ligy s Celtikem Glasgow.

Memento Plzeň i faktor Vrba

Ligu odstartovala Sparta výborně, po šestém kole se dostala na první místo. Jenže v prvním ostrém testu propadla. Co stačilo na Hradec Králové nebo Olomouc, bylo na Plzeň notně málo. Výkon z Doosan Arény je velkým mementem. Je tu ale faktor Vrba. Kouč Sparty má s evropskou scénou pozitivní zkušenosti z Plzně, se kterou dokázal pokaždé postoupit ze skupiny. Mužstvo dokáže na soupeře připravit a nabudit. Faktor Vrba bude fungovat dál.

Jablonec: Na podzim skončí

Soupeři ve skupině:
Alkmaar
Kluž
Randers
Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Malínský (čelem) z Jablonce.

Chybí zkušenosti

Proti Jablonci hovoří menší zkušenosti s evropskými poháry. Poukazoval na to i na předzápasové tiskové konferenci před Kluží kouč Petr Rada. Poprvé základní skupinu Evropské ligy zažili Jablonečtí před třemi lety. Tehdy v konkurenci Rennes, Dynama Kyjev a Astany uhráli pět bodů, když dokázali porazit v posledním kole jen ukrajinský velkoklub. Od té doby vyhořeli s Pjunikem Jerevan a Dunajskou Stredou v předkolech.

Úzký kádr

Jablonec může doplatit v náročném programu i na užší kádr. Pokud mu vypadne hráč jako stoper Jaroslav Zelený, útočník Martin Doležal či zkušený záložník Václav Pilař, může mít problém. Rumuni sice přijeli na sever Čech oslabení, i tak na Severočechy večer vyrukují s velkou kvalitou. Těžké zápasy čekají na partu kouče Petra Rady i v případě nizozemského Alkmaaru, o čemž se již Jablonečtí přesvědčili. Eredivisie je nepochybně kvalitnější soutěží než česká liga. A i dánský fotbal prožívá boom, což dokázal na posledním mistrovství Evropy, kde obsadili třetí místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada.

Slabší forma

Současná forma Jablonce má k ideálu daleko, což ukázal první poločas s Karvinou, byť ve druhém se zelenobílí hodně zlepšili. V lize však vyhráli Doležal a spol. zatím ze sedmi zápasů jen dvakrát. Poháry jsou však jinou soutěží.

Reklama