Hlavní obsah

TOP 5 památných zápasů Jágra za Kladno: Jak kouřil Spartu i čtyřgólová velikonoční show

Po nedělním představení v Chomutově, kdy dvěma góly a jednou asistencí zařídil svému Kladnu výhru 3:2 nad Litvínovem, hokejoví fanoušci zase velebí nestárnoucího Jaromíra Jágra. Sport.cz vybral pět nejpamátnějších zápasů brzy padesátiletého pravého křídelníka, které odehrál v Česku na klubové úrovni (čtyři z nich v extralize a jeden v baráži o ni).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr v kladenském dresu během výluky NHL v sezoně 2012/13.

Článek

Jágrovy duely, na které se nezapomene, přinášíme v chronologickém pořadí.

1. Premiérový gól v nejvyšší soutěži

Byl podzim 1988 a do československé nejvyšší soutěže naskočil teprve šestnáctiletý mladíček s číslem 15 na zádech.

V Kladně pod trenérem Eduardem Novákem působili třeba Milan Nový nebo současný trenér Rytířů David Čermák, když dostal poprvé příležitost i Jágr.

V sedmém kole se dočkal premiérového zásahu v seniorské soutěži, gólem z 8. minuty přispěl v utkání s Pardubicemi k remíze 4:4. V brance Východočechů tehdy stál jistý Dominik Hašek...

2. Jágr kouří Spartu

S takovým dnes již legendárním titulkem vyšel na jaře 1990 v krajských novinách Svoboda článek o čtvrtém zápase semifinálové série play off mezi Kladnem a Spartou.

Jágr skóroval v 7., 52. a 60. minutě a svým premiérovým hattrickem v kariéře si vynutil rozhodující pátý duel. Ten ale nakonec vyhráli Pražané a nakonec získali i titul.

Foto: Twitter

Titulek Svobodného slova po Jágrově prvním hattricku v roce 1990.

3. Jágrmánie během výluky NHL

Během výluky NHL v sezoně 2012/13 se v Česku strhla doslova Jágrmánie. Kladenský zimák byl Rytířům malý, a tak si na tři zápasy dokonce pronajali pražskou O2 arenu, aby uspokojili mimořádný zájem fanoušků o Jágra.

Dva památné zápasy, v nichž zaznamenal shodně hattrick a asistenci navrch, se však uskutečnily v Kladně. Nejprve v říjnu 2012 proti Spartě (5:1), pak v prosinci proti Pardubicím (5:4).

Jágrovo galapředstavení proti Spartě sledoval přímo na stadionu i generální manažer Joe Nieuwendyk z Dallasu, který českého útočníka ulovil v létě. „Musel jsem před ním trochu máknout. Nemohl jsem se flákat jako minulé zápasy. Ale aby si zase nemyslel, že takhle hraju pořád," smál se Jágr.

4. Čtyři góly v baráži v Budějovicích a postup do extraligy

Zápasy baráže se sice do statistik extraligy nezapočítávají, na 19. duben 2019 a duel 10. kola baráže na ledě Českých Budějovic Jágr nezapomene.  Výhru 4:2 nad Motorem zrežíroval čtyřmi góly a Kladno se tak hlavně jeho zásluhou vrátilo po pěti letech do nejvyšší soutěže.

Je velký pátek, můj den. Celý den jsem byl v kostele, ukázalo se to, vysvětluje střelecké hody Jaromír JágrVideo: Sport.cz

„Hele, dneska je Velký pátek, je velký den. Můj den. Když je takový den, člověk by se neměl ničemu divit. Celý den jsem byl v kostele, na zápas jsem šel rovnou z něj. A ukázalo se to," glosoval tehdy svůj počin Jágr.

Kladno slaví postup do extraligyVideo: Sport.cz

5. Další show proti Spartě, tentokrát v O2 areně

V následující sezoně sice Rytíři z extraligy zase sestoupili, na show Jaromíra Jágra v O2 areně proti domácí Spartě se ale nezapomene. Do sestavy Rytířů se loni v lednu vrátil po dvanáctizápasové pauze zaviněné problémy s přitahovačem a na vítězství 8:4 nad Pražany se podílel dvěma góly z přesilovek a stejným počtem asistencí.

Jaromír Jágr při svém návratu řádil proti Spartě. Připsal si dva góly a dvě asistenceVideo: Sport.cz

„K mantinelu jsem moc nechodil, rychle jsem taky nebruslil. Jsem to tam prochodil," usmíval se Jágr.

Reklama

Související témata: