Hlavní obsah

Drsné odhalení! Šéf českého hokeje Král byl agentem StB

Praha

Český hokej už dlouhá léta čeká na mezinárodní úspěch. Teď jeho image dostala další ránu. Tomáš Král, který vede český hokej už třináct let, byl za minulého režimu tajným spolupracovníkem kontrarozvědky StB. Během povinné vojenské služby donášel informace na svého nadřízeného či kolegu. Deníku Sport, který s odhalení přišel, Král napsal, že neměl o své evidenci tušení.

Foto: Sport.cz

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král má problém.

Článek

Spis Krále, který vlastní advokátní kancelář a dříve byl prezidentem klubu v Plzni, lze najít v Archivu bezpečnostních složek. Šéf českého hokeje měl krycí jméno RENÁTA, dohledat lze registrační číslo, začátek spolupráce. Vše doplňuje nápis Přísně tajné.

Král byl podle zveřejněných informací osloven Státní bezpečností během povinné vojenské služby. Deník Sport uvádí, že se spoluprací souhlasil. Za úkol měl podávat informace na svého nadřízeného, což pilně plnil. Během necelého roku uskutečnilo celkem 22 konspirativních schůzek, kdy Král předával informace ze soukromí sledovaného.

Zmiňuje i to, že dokonce vlastnoručně namaloval plánek jeho bytu, umožnil získání klíčů či instalaci odposlechu. Z vlastní vůle dokonce udal i kolegu vojína, který podle jeho zjištění „udržoval kontakty do kapitalistických zemí". "Na základě těchto informací byl tento vojín vyřazen ze štábu," uvádí deník Sport.

Služby tajného agenta vykonával Král bez nároku na finanční odměnu, minimálně jednou ji však dostal a to ve výši 300 korun. "Cílem jejího udělení je také jeho stmulace pro další období, kdy v souvislosti s prověrkou objektu Lotr na něj budou kladeny vyšší nároky. Původně odměnu nechtěl přijmout. Její udělení však mělo pozitivní vliv na další spolupráci," stojí ve spisu.

Reakce Tomáše Krále pro deník Sport
„S civilní StB jsem nikdy neměl nic společného. Na základní vojenské službě jsem byl po přijímači u tankové jednotky převelen k útvaru č. 5937, na organizačně právní oddělení velitelství 19. motostřelecké divize v Plzni. Jako čerstvě vystudovaný právník se specializací na trestní právo jsem byl zařazen do skupiny, která vyšetřovala trestnou činnost týkající se ochrany státního tajemství a závažných obecných trestných činů v armádě. Mimochodem, šlo o velmi odbornou právní činnost. Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky, tehdejší III. správy SNB.
S jejími příslušníky jsem byl v kontaktu výhradně v době zařazení na právním oddělení divize, mezi červnem 1987 a březnem 1988, kdy moje základní vojenská služba skončila. Potom jsem již v žádném kontaktu s vojenskou kontrarozvědkou ani jinou složkou StB nebyl, což dokládá mimo jiné archivace svazku. O evidenci ve svazcích VKR jsem v době základní vojenské služby ani později nevěděl, s odstupem doby ji ovšem vzhledem ke služebnímu zařazení v armádě považuji za logickou.
Věci, na které se ptáte, jsou veřejně dohledatelné a v minulosti jsem na ně byl dotazován kolegy i dalšími novináři. Budete-li mít nicméně další dotazy, mohu se k nim – budu-li po více než třiceti letech a s přihlédnutím k režimu práce VKR znát odpověď – vyjádřit. Vzhledem k dlouhodobé snaze některých jedinců mě poškodit pouze očekávám, že moje vyjádření případně uvedete bez zkreslení a doslovně."
Jste ochotni tolerovat, aby v této době zastával vysokou funkci ve sportu člověk zapletený s StB?
ano
6,1 %
ne
81,2 %
je mi to jedno
12,7 %
Celkem hlasovalo 34764 čtenářů.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko