Hlavní obsah

Král připouští, že byl v evidenci StB. Kategorický popírá, že by někoho udával. Na pondělí svolal tiskovku

Aktualizováno

Prezident Českého hokeje Tomáš Král ve svém středečním vyjádření pro média nepopřel, že byl evidovaným spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky, tehdejší třetí správy StB. Potvrzují to i zveřejněné dokumenty Archivu bezpečnostních složek, podle nichž Král donášel na svého nadřízeného a udal vojína, který udržoval kontakty do kapitalistických zemí. Na pondělních 13 hodin pak šéf tuzemského hokeje svolal tiskovou konferenci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda českého hokejového svazu Tomáš Král na archivním snímku.

Článek

„Jako absolvent právnické fakulty jsem v rámci základní prezenční služby v armádě působil ve funkci vyšetřovatele u plzeňského vojenského útvaru," sdělil po několika výzvách k reakci Král.

V návaznosti na služební zařazení k právnímu oddělení divize se podle vlastních slov v období od června 1987 do března 1988 tedy podílel na prověřování záležitostí souvisejících s ochranou státního tajemství, prověrkami jeho nositelů a šetření mimořádných událostí v armádě.

Jaromír Jágr o kauze Tomáše KráleVideo: Sport.cz

„Tuto skutečnost neskrývám, je veřejně přístupná a ze stejného důvodu jsem byl evidován jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky, i když o obsahu spisu jsem se dozvěděl až s mnohaletým odstupem," uvedl Král.

Podle spisu měl absolvovat během necelého roku 22 konspiračních schůzek a předávat informace ze soukromí svého nadřízeného, namaloval plánek jeho bytu, umožnil vojenské kontrarozvědce získat jeho klíče a instalovat odposlech.

„Kategoricky popírám, že bych postupoval tak, jak je nepravdivě uvedeno v záznamech. Osobu, o kterou se jedná, jsem naopak o zájmu vojenské kontrarozvědky obratem informoval a domluvili jsme se společně na postupu. Nikdy jsem neučinil nic, čím bych dohodu porušil a prověřovanou osobu poškodil," tvrdí šéf hokejového svazu.

Přímou konfrontaci s dotyčným člověkem nabídl i redakci Deníku Sport, který ze spisu jako první citoval. „Po skončení základní vojenské služby moje kontakty s vojenskou kontrarzovědkou skončily, s civilní StB jsem neměl nikdy nic společného a nabídky spolupráce, které mi v tomto směru byly učiněny, jsem jednoznačně odmítl. Dokazují to i termíny archivace svazku," prohlásil 57letý advokát Král, jenž stojí v čele českého hokeje 13 let. Na pondělí 13:00 pak svolal tiskovou konferenci. Oznámí na ní svou rezignaci? Přijde s pokáním? Sport.cz tiskovku odvysílá v živém videopřenosu.

Bývalý hokejový útočník a současný televizní expert Milan Antoš Krále přesto vyzval k rezignaci. „Pokud v minulosti dělal věci, které nejsou v jednadvacátém století přípustné, měl by si z toho sám vyvodit nějaký závěr a postavit se k tomu jako chlap," prohlásil.

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice