Hlavní obsah

FAČR nevyužije nabídek Sparty a Slavie, dluhy za stadion zaplatí ze svého

Aktualizováno

Výkonný výbor FAČR na svém mimořádném zasedání rozhodl, že své historické závazky finančního rázu spojené se Stadionem E. Rošického pokryje směrem k ČUS a ČAS z prostředků FAČR. Asociace tak prozatím nevyužije žádnou z nabízených nabídek úvěru, ke splátce vůči zmíněným subjektům dojde ihned. Finanční pomoc jí nabídly jak Sparta, tak Slavia.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý během tréninku fotbalové reprezentace v Praze na Strahově během letošního EURO.

Článek

Informací ohledně stadionu na Strahově se vyrojila řada. Nové vedení asociace některé z nich důrazně odmítlo. Ať již jde o otázku výše potřebného úvěru nebo např. o spekulace nad tím, jakou nabídku preferovali jednotliví členové výkonného výboru, protože o žádné nabídce se zatím nerozhodovalo.

„V médiích se toho napíše hodně, tradičně ale ne vše z toho je pravda. V tomto směru jsme jasně řekli, že jako nové vedení chceme vždy transparentně komunikovat, nikoliv ale na základě úmyslného a cíleného nátlaku," předesílá v tiskové zprávě Petr Fousek, předseda FAČR.

"Nejdříve je třeba každé závažné téma zodpovědně projednat ve výkonném výboru a teprve po finálním rozhodnutí tohoto orgánu jej budeme jako asociace komunikovat směrem ven. To je jediný správný postup. Navíc je potřeba si uvědomit, že toto téma se řeší na svazu osm let a nové vedení na jeho řešení mělo zatím jen tři měsíce," reaguje strahovský šéf na některé mediální výstupy na téma Stadionu E. Rošického.

Pomoc nabídla obě pražská S

FAČR ujišťuje, že ve čtvrtek přijaté a časově omezené řešení neohrozí provoz asociace. Dál se soustavně zabývá všemi nabídkami, prioritně od bankovních subjektů. Zároveň ale asociace oceňuje nabídku pomoci s finančním řešením situace i ze strany dvou nejsilnějších klubů českého fotbalu, tj. již dříve avizovanou nabídku Sparty, a nově i ze strany Slavie. Vedení asociace si uvědomuje, že je v transparentním zájmu fotbalu, aby FAČR zůstala maximálně nezávislá na jakémkoliv vlivu.

„Výkonný výbor se bude dál zabývat jednotlivými finančními nabídkami řešení celé situace a podnikne další kroky v oblasti poptávkového řízení, tak abychom měli co nejvíce relevantních možností k vyřešení celé problematiky. FAČR současně provede aktualizaci a doplnění stávajících nabídek," plánuje Fousek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace Jakub Jankto, Aleš Matějů, Jakub Brabec, Ondřej Čelůstka a Antonín Barák během tréninku v Praze na Strahově.

"Zároveň uskutečníme nové poptávkové řízení ve světle skutečnosti, že závazky k ČUS a ČAS budou do 30. září již vypořádány a předkupní práva tedy tím odblokována. Znovu se budeme aktuální situací zabývat na svých dalších zasedáních," dodává.

Reklama