Hlavní obsah

Možná mi unikla medaile, posteskl si Štybar, když vybojoval druhý nejlepší český výsledek na MS

Druhý nejlepší výsledek v historii české cyklistiky vybojoval Zdeněk Štybar na mistrovství světa v Belgii. V nedělním hromadném závodě dojel sedmý, čímž zaostal o jedinou příčku za dosavadním českým maximem Romana Kreuzigera z Innsbrucku 2018. „Myslím, že můj výsledek mohl být ještě lepší," hodnotil své vystoupení na šampionátu kriticky pětatřicetiletý závodník v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Deceuninck Quick-Step/Wout Beel

Zdeněk Štybar na archivním snímku

Článek

Štybar prožil hodně těžkou sezonu. Trápily jej zdravotní problémy, musel dokonce na operaci se srdcem. Před startem šampionátu brzdil velká očekávání, byť se jelo na trati, která českému reprezentantovi profilově vyhovovala.

„Jsem rád, že jsem byl schopný pokrývat útoky těch nejlepších závodníků. Z toho mám vážně radost. Vrátil jsem se na úroveň, na níž jsem byl před všemi zdravotními problémy," lebedil si v cíli Štybar.

Když se z hlavního pole oddělila skupina, z níž později vzešel vítěz, Štybar byl na správném místě. V okamžiku útoku Francouze Juliana Alaphilippa ovšem český matador reagovat nedokázal.

Foto: Yves Herman, Reuters

Francouz Julian Alaphilippe se stal mistrem světa.

„Z tak malé skupiny byl závěr hodně o taktice. Viděl jsem Juliana, když nastupoval. Byl jsem dost vzadu, někde na desáté pozici a jeho útok jsem nezachytil," vracel se Štybar k okamžiku dvacet kilometrů před cílem. Alaphilippe si postupně budoval náskok, a nakonec dojel pro druhý duhový trikot v řadě.

„Mě moc mrzí, že jsem nereagoval, když nastupoval Dán Michael Valgren. Viděl jsem ho, ale zůstal jsem sedět. Tam mi utekl lepší výsledek, možná i medaile," uvedl Štybar bezprostředně po finiši pro Českou televizi.

Přestože bylo jasné, že medaili mít nebude, český reprezentant nakonec z třetí skupiny odskočil a dojel si osamoceně pro třetí místo. „Bylo mi jasné, že pokud pojedu do finiše s van der Poelem a van Aertem, moc šancí nemám. Proto jsem asi patnáct set metrů před cílem nastoupil. Chtěl jsem prostě vybojovat co nejlepší výsledek," vykládal Štybar po devátém startu na mistrovství světa.

„Rozhodně jsem nabral sebevědomí směrem k Paříž-Roubaix," připomínal závodník týmu Deceuninck Quick Step, že se už příští neděli jede jeho oblíbená klasika. I tam bude bojovat o nový kontrakt. „Výsledek z mistrovství světa mi v tomto směru asi moc nepomůže, protože tady se hodnotí jenom první místo. Nicméně jsem potvrdil, že mohu dál závodit na nejvyšší úrovni," přemítal Štybar po bitvě na trase z Antverp do Lovaně dlouhé 268 kilometrů.

Reklama

Související témata: