Hlavní obsah

Jarošík ví, že nemá kouzelný proutek a chce v Teplicích hráče, kteří makají

Teplice

Přišel mezi novináře na trávník teplického fotbalového stadionu coby nový trenér místního klubu a ještě než Jiří Jarošík začal odpovídat na otázky novinářů, rozhlédl se zálibně po místních tribunách. Jako hráč zde před necelými 32 lety začínal v mládežnických kategoriích kariéru, nyní se pokusí severočeskému klubu pomoci k záchraně v nejvyšší soutěži. Apeluje proto na bojovnost a pracovitost hráčů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jiří Jarošík (na snímku z 3. října 2012) se stal novým trenérem fotbalových Teplic.

Článek

"Musel jsem se ráno kouknout do kronik svého táty. Přišel jsem do Teplic 1. listopadu 1989 a odcházel za další dva roky. Hrál jsem tu za mladší a starší žáky, ale tenhle stadion se mi vždy líbil. Navíc ho natřeli. My tu dřív sbírali odpadky po burzách," uvedl s úsměvem Jarošík.

Třiačtyřicetiletý kouč, který dosud trénoval druholigový Prostějov, uzavřel s klubem tříletou smlouvu. Nahradil Radima Kučeru, jenž byl odvolán po víkendové remíze 0:0 s Olomoucí. Teplice v devíti ligových kolech získaly jen pět bodů a patří jim v tabulce předposlední 15. místo. To by chtěl Jarošík vylepšit.

"Je to krásná výzva, i když složitá. Nicméně se nebojím," uvedl. "Teplická situace není růžová dlouhodobě a letos to jen graduje. Minulý rok měly také problémy se záchranou. Vybral jsem si dva kluky, kteří mi pomohou. Doufám, že vneseme nový vítr do kabiny a otočí se to," zmínil Jarošík angažování bývalého teplického obránce Tomáše Hunala jako asistenta a Petara Aleksijeviče coby trenéra brankářů.

Foto: Josef Pešout

Tomáš Hunal sbíral trenérské zkušenosti v druholigovém Prostějově

Bývalý hráč Sparty, CSKA Moskva, londýnské Chelsea nebo Celticu Glasgow Jarošík začínal trenérskou kariéru minulý rok v Ústí nad Labem. Odtud přešel do slovinského Celje, kde však vydržel jen půl roku. Od léta vedl Prostějov, jemuž patří ve druhé lize osmé místo.

"S Teplicemi jsem mluvil už v létě, nicméně to nevyšlo, dostal jsem práci v Prostějově a věnoval se trénování tam. Tato nabídka pak přišla z čistého nebe, ale neváhal jsem," prozradil. Zápasy Severočechů viděl při působení v Prostějově jen na několika sestřizích.

Pro Jarošíka bude angažmá v Teplicích první trenérské v domácí nejvyšší soutěži. "Dostat se do ligy byl jeden z mých cílů, takhle rychle jsem to ale nečekal. Vždy říkám, že nikam nepospíchám a jdu za vším postupně. Jsem za tu šanci rád a těším se. Věřím, že si našimi výkony a odhodláním získáme fanoušky, čeká nás ale hodně práce," upozornil.

Stejně jako Kučera si bude muset v nejbližší budoucnosti poradit s rozsáhlou marodkou hráčů. O to víc apeluje na bojovnost, pracovitost a týmové nasazení. O případných posilách s vedením, jež pracuje pro tuto sezonu se sníženým rozpočtem, však nejednal. "Nechci velké hráče, chci hráče, kteří budou pracovití a je mi jedno, jestli jim je 18 nebo 30 let. Musí makat, musí hrát za Teplice a za mě a takové hráče chci. Musí být hladoví a pracovití," vyjmenoval Jarošík.

Na tlak fanoušků je připravený. "Když už uděláte takovýto krok, musíte s tím počítat. Určitě je to rozdíl oproti druhé lize, kde jste schovaný, ale nemám s tím problém. Prostě jdete s kůží na trh," řekl bývalý záložník, který vedle českého titulu získal i ligový triumf v Anglii, Skotsku a Rusku. "Jako hráč taky máte občas špatnou chvíli nebo zápas, ale trenér to má daleko horší. Když jste kouč, zodpovídáte za všechno," porovnával.

Foto: Josef Pešout, Právo

Pavel Šedlbauer

Stejně jako předseda představenstva Pavel Šedlbauer by si přál, aby se tým v tabulce zvedl a vyhnul se sestupovým či barážovým příčkám. "To by si přál každý, na druhou stranu nemám kouzelný proutek. Vždycky mi chvíli trvalo, než si vše sedlo a budu čekat na některé hráče, až se uzdraví. Věřím, že ale pro posun uděláme vše," uvedl Jarošík.

Smlouva mu přesto bude platit i v případě sestupu. "I s touhle variantou jsme se bavili a Teplice by se tomu nebránily. Uvidím po půl roce, jak to bude vypadat. Chci trénovat ligu, šli jsme sem pro velkou zkušenost a výzvu. Snad ji naplníme a budeme tu hrát ligu i za rok," dodal Jarošík. Debut na lavičce Teplic si odbude v sobotu na hřišti Slovácka.

Reklama

Související témata: