Hlavní obsah

Bývalý dálkařský šampion Rutherford bude bojovat o ZOH ve čtyřbobu

Londýn

Olympijský vítěz ve skoku do dálky z Londýna 2012 a bronzový olympijský medailista z Ria 2016 Greg Rutherford se dostal do britské reprezentace bobistů. Ve čtyřbobu pilotovaném dvojnásobným olympionikem Laminem Deenem bude bojovat o účast a úspěch na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský vítěz ve skoku do dálky z Londýna 2012 a bronzový olympijský medailista z Ria 2016 Greg Rutherford se dostal do britské reprezentace bobistů. Ve čtyřbobu bude bojovat o účast a úspěch na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Rutherford ukončil atletickou kariéru v roce 2018. Koketoval s dráhovou cyklistikou, ale od letošního dubna začal trénovat s bobisty. O zařazení do pětičlenného výběru pro reprezentační čtyřbob informoval na Instagramu. "Tohle je velký počin, dostat se od atleta v důchodu k natrénování nového sportu," radoval se.

Pomohlo mu, že má pro roztlačování a jízdu ve čtyřbobu ty správné dispozice. "Mám štěstí, že dokážu běžet rychle a produkovat sílu - to je klíčová kombinace pro jízdu na bobech," poznamenal pro BBC.

Jako atlet v ledovém korytě není výjimečný. Na ZOH 2014 závodila například americká překážkářka Lolo Jonesová a současný trenér britských bobistů John Hurdle je bývalý trojskokan. "Pro dálkaře, trojskokany a sprintery je to rozhodně přenositelné. Teď mám o nějakých 16 kilogramů víc, než když jsem závodil, ale dobrá věc na jízdě na bobech je, že můžete být dost těžký," doplnil Rutherford.

Britský čtyřbob má bronzovou medaili ze ZOH 2014 v Soči, kterou dostal dodatečně po diskvalifikaci vítězných Rusů za doping. Rutherford věří, že se svými kolegy může bojovat o něco podobného. "Myslím, že máme velkou šanci znovu získat medaili. Samozřejmě se na olympiádu musíme nejdřív kvalifikovat, ale budeme se snažit dokázat společně něco úžasného. Jsem z toho nadšený a myslím, že to bude opravdu výjimečná zima," uvedl.

Na zimní olympijské hry do Pekingu se kvalifikuje 28 čtyřbobů ze sedmnácti zemí. Klíčové bude pořadí v žebříčku nadcházející sezony, které se uzavře 16. ledna 2022.

Reklama

Související témata: