Hlavní obsah

Úlet Kamarova právníka. Na Spartě fandí jen děti

Fotbal bez diváků byl průvodním jevem covidové éry. Sparta ho však okusila již před dvěma lety v pohárovém duelu s Trabzonsporem a vstupenky nesmí prodávat ani na čtvrteční duel Evropské ligy s Glasgow Rangers. Paradoxem je, že právník Glena Kamary přesto varoval skotské fanoušky před cestou do Prahy.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Fanoušci Rangers se na Letnou nedostanou...

Článek

Vzpomínka je stále čerstvá. „Saček, Saček!" bylo co chvíli až do poslední řady pod střechou slyšet, jak si Guélor Kanga diriguje spoluhráče Sáčka.

Letenští museli před dvěma lety odehrát úvodní duel 3. předkola Evropské ligy s Trabzonsporem (2:2) za zavřenými dveřmi. Trest za projevy rasismu fanoušků v duelu proti Subotici jim přihrál nechtěný primát. Jako první český tým v samostatné historii poznali, jak chutná domácí zápas v pohárech před uzavřeným hledištěm.

Jak se Spartě bude hrát proti Trabzonsporu bez diváků? Jak zvládne prázdné tribuny?Video: Sport.cz

Ilustrující ukázkou prazvláštní nálady byl první gól Sparty. Největší poprask po něm ztropila část realizačního týmu sedící vedle domácí lavičky. Autor trefy Costa se rozběhl podél tribuny za brankou a z legrace signalizoval, že neslyší žádný potlesk a jásot.

Neměl mu kdo odpovědět... „Někteří fanoušci byli kolem stadionu. Když slyší, že padl gól, tak to bylo pro ně. Jsme s nimi spojeni," vysvětloval Costa. „Atmosféra byla jiná, jako přátelák, ale věděli jsme, že taková bude. Jsme profesionálové," ujišťoval.

Hrobové ticho se opakovat nebude

Precedens nebyl dostatečně varovný. Letos UEFA znovu zavřela Spartě stadion na jedno pohárové utkání za rasistické projevy části fanoušků v zápase 3. předkola Ligy mistrů s Monakem. Hrobové ticho z duelu s Trabzonsporem se však zítra opakovat nebude. Letenští využili výjimku, kterou jim UEFA udělila pro organizované dětské skupiny s doprovodem. Duel s Rangers tak bude na Letné sledovat 10 tisíc dětí. Minimální poměr nutný ke vpuštění na stadion je jedna dospělá osoba na 10 dětí.

Bizarní proto za dané konstelace je výkřik právníka Glena Kamary, který varoval fanoušky glasgowského klubu před cestou do Prahy. Podle Aamera Anwara by se v české metropoli mohli ocitnout v ohrožení života.

„Bojím se o bezpečnost kohokoli, kdo cestuje do Prahy - hráčů a fanoušků," řekl britskému bulvárnímu listu Daily Record. Anwar tvrdí, že příznivcům Rangers hrozí nebezpečí od násilnických ultras, kteří podle něj patří k táborům Sparty i Slavie.

Že budou na stadionu povzbuzovat jen děti a že se žádní fanoušci Rangers na Letnou stejně nedostanou, už právníkovi jaksi nedochází...

Absolutní ztráta soudnosti

Nad jeho výroky se pozastavil šéf Slavie. „Absolutní ztráta soudnosti pana právníka. Nebo jsou jeho vyjádření ukázkou nové skotské kultury? UEFA by opravdu měla varovat, ale před fans Rangers," napsal Jaroslav Tvrdík na twitteru a přiložil fotografii s autobusem Olympique Lyon, který příznivci skotského klubu posprejovali před úvodním zápasem Evropské ligy v Glasgow (0:2).

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav TvrdíkVideo: Sport.cz

Skotský právník a aktivista pákistánského původu zastupoval Kamaru, který obvinil slávistu Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v deseti zápasech, kvůli němuž přišel o mistrovství Evropy. Finskému záložníkovi tmavé pleti, který po utkání fyzicky napadl Kúdelu v útrobách stadionu, zastavila disciplinárka činnost na tři utkání. Kamara po vyhroceném zápase na sociálních sítích čelil výhrůžkám.

Jezdci každopádně požádali o zvýšenou ochranu, přivezou si také vlastní security.

Pro všechny unikátní akce

Oslovili nejen fotbalové kluby, ale také školy, různé zájmové skupiny a kroužky. Povolenou kapacitu 10 tisíc dětských diváků pro čtvrteční duel s Rangers rychle naplnili. „Nejspíš by se nám podařilo stadion i zcela zaplnit. Musíme však dodržovat vládní pandemická opatření a problém je, že drtivá většina dětí není očkovaná," poukazuje Ondřej Kasík, ředitel komunikace fotbalové Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo Sparty nastupuje na prázdném stadionu před úvodním utkáním 3. předkola Evropské ligy s Trabzonsporem.

„Spoustu dětí jsme museli odmítnout, což nám je strašně líto. Dětské skupiny, které se na Rangers nedostanou, budeme zvát na náš výroční zápas s Libercem. Na programu je koncem listopadu," dodává.

Klub má od UEFA dvě podmínky. Smí vpustit jen organizované dětské skupiny, navíc žádnou vstupenku nesmí prodat. Všechny musí věnovat. „I nejzkušenější lidé z klubu zažijí takovou akci poprvé. Řada dětí přijde na stadion poprvé. Proto jsme připravení i na zesílenou navigaci v areálu pro případ, že by se některé od své skupiny oddělily," avizuje mluvčí.

Reklama

Související témata: