Hlavní obsah

GLOSA: Zbytečné divadlo. Král opustí scénu až za rok, jako mučedník

Na sklonku minulého režimu vědomě zabředl do spolupráce se Státní bezpečností. Její součástí byla vojenská kontrarozvědka, která Tomáše Krále evidovala jako tajného spolupracovníka. Šéf hokejového svazu to ale nevnímá jako své morální selhání.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Českého hokeje Tomáš Král na tiskové konferenci.

Článek

Naopak několik dní po zveřejnění dokumentů z archivu bezpečnostních složek ukazoval, jak je silný v kramflecích, arogantně celou věc zlehčoval a vysmál se všem, kdo volali po tom, aby převzal zodpovědnost za své jednání během vojenské služby.

Král odmítá, že by svou činností komukoli škodil, ale jeho tvrzení, že nejméně 80 procent jeho spisu je vylháno a vymyšleno, považují historikové z Ústavu pro studium totalitních režimů za krajně nepravděpodobné, prakticky nemožné.

Ve středu chtěl Král od členů výkonného výboru dokonce slyšet, jestli má důvěru dál vést svaz. Přitom po svém zvolení na loňské konferenci, kde neměl protikandidáta, si v duchu stanov určil všechny členy exekutivy sám a nechal i odhlasovat aklamací. Takže si musel být jistý, že tam má svoje lidi. Z devadesáti procent mu to vyšlo.

Když Král důvěru při tajném hlasování opravdu dostal, tak nějak mučednicky oznámil, že za rok sám skončí. Ani se to ale neodvážil říct veřejně a poslal jen vzkaz přes mluvčího.

Celé to na mě působí jako zbytečné divadlo, které sehrál, asi aby mohl říkat, já nic, já jsem přece dobrák, to ten nesnesitelný mediální tlak mě dohnal k tomu, že skončím.

Ale až za rok... Pokrytectví v přímém přenosu. Nehledě na současnou kauzu je tu i hluboká a léty neřešená sportovní krize českého hokeje. Už kvůli ní měl Král ve funkci skončit dřív než po čtrnácti letech (až v červnu 2022).

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: