Hlavní obsah

Skvělý příklad pro Spartu. S Rangers padl v Praze i James Bond

Praha

Příkladů hodných následování mají letenští fotbalisté před pohárovou konfrontací s Glasgow Rangers několik. Sama Sparta před třiceti lety Jezdce vyřadila v nultém ročníku Ligy mistrů. Stejně tak Slavia letos na jaře v osmifinále Evropské ligy. O největší senzaci se ovšem na podzim 2002 postarala Viktoria Žižkov.

Foto: Profimedia.cz

Filmový herec Sean Connery na pohárovém zápase Viktorie Žižkov s Glasgow Rangers na pražském Strahově v roce 2002.

Článek

Pracovnu trenéra české fotbalové reprezentace dodnes zdobí zarámovaná velká fotka Ibrox Parku. „Věnovali mi ji tenkrát fanoušci Viktorky. Ještě bych tady někde měl mít taky VHS kazetu s oběma zápasy. Vzpomínky jsou krásné. Rangers je velký klub. A proti němu my, trpaslík z Prahy. Ale postoupili jsme, senzačně," usmívá se Jaroslav Šilhavý.

Vypráví o 1. kole Poháru UEFA v sezoně 2002/03, kdy na Žižkově působil jako asistent Vítězslava Lavičky. V prvním utkání na Strahově se Pikl a Stracený postarali o šokující vítězství 2:0. V odvetě pak i porážka 1:3 po prodloužení stačila outsiderovi k postupu.

První duel je památný i z jiného důvodu. Jezdcům z čestné tribuny držel palce neprůstřelný James Bond. „Do Prahy tehdy přiletěl slavný herec Sean Connery, velký fanoušek Rangers. Vzbudil velké haló, předem jsme věděli, že na stadionu bude. Docela jsem záviděl lidem, kteří seděli poblíž něj," vybavuje si Šilhavý.

Connerymu dělal průvodce sportovní ředitel Dick Advocaat, bývalý kouč Rangers, který se chystal k nástupu k nizozemské reprezentaci. Přestože Jezdci měli v sestavě Argentince Caniggiu či řadu Holanďanů v čele s Ronaldem de Boerem, ani představitel proslulého agenta 007 jim nepomohl. „Žalostných 90 minut. Rangers předvedli v Praze svůj nejhorší výkon na kontinentu za posledních 20 let," sepsul mužstvo skotský deník The Scotsman.

Palba v pekelné odvetě

„Bylo nám jasné, že v odvetě nás čeká peklo. Hned v tunelu ho před nástupem na hřiště rozpoutal obránce Amoruso. Začal řvát, že stojíme na jejich straně. Tři ho museli držet, aby se nezačal prát," kroutí Šilhavý ještě dnes hlavou.

Foto: Profimedia.cz

(zleva) Vítězslav Lavička, Ivan Horník a Jaroslav Šilhavý během utkání mezi Glasgow Rangers a Viktorií Žižkov.

Rangers dostali Viktorku pod drtivý tlak, v prodloužení vedli už 3:0, což by jim k postupu stačilo. „Takový tlak jsem ještě nikdy nezažil a ani nikde neviděl. Kdybych byl pod takovou palbou v tréninku každý den, tak bych to asi nepřežil. Bylo to, jako když sovětští hokejisté hráli přesilovky, pověstná pětice Fetisov, Kasatonov, Makarov, Larionov a Krutov. V poslední čtvrthodině měli asi pět nebo šest vyložených šancí. Měl jsem štěstí," líčil brankář Pavel Kučera, který chycenou penaltou zazářil již v Praze.

„Převaha Rangers byla obrovská. Kluci skákali do střel, takový Honza Buryán doslova s nasazením života. V průběhu prodloužení pak nastoupil žolík Marcel Lička a po třech minutách na hřišti rozhodl. Všechno jsme přestáli, postup byl náš," culí se Šilhavý.

Žižkovský trenér Vítězslav Lavička zářil spokojeností, protože se po jedenácti letech opět v Ibrox Parku radoval z postupu. Poprvé slavil jako hráč pražské Sparty, podruhé svůj dosavadní největší trenérský úspěch. „Rangers se stali obětí vlastní neefektivní hry právě tak, jako taktiky nájezdníků z Prahy," glosoval The Scotsman.

Kazeta uchovává poklad

V dalším kole Viktorka nestačila na Betis Sevilla, senzace na úkor Rangers ovšem zůstane v pohárové historii navždy. „Sparta, Slavia a Plzeň si v pozdějších letech dokázaly, že mohou i s předními evropskými týmy hrát jako rovný s rovným. Nechci snižovat kvalitu Viktorky, tehdy to však ještě nebylo zvykem. Proto byl postup tak cenný, proto jsou vzpomínky tak krásné," přemítá Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš (vpravo) ze Sparty a Scott Brown z Celtiku během utkání základní skupiny Evropské ligy v Praze.

Před pokračováním kvalifikace MS žije hlavně přítomností. „Jsem rád, že se pražským S proti Skotům daří. Sparta v minulé sezoně dvakrát porazila Celtic, Slavia pak ve vypjaté partii vyřadila Rangers. Jsem zvědavý, jak si teď s nimi poradí Sparta," říká kouč národního týmu.

Zarámovaný Ibrox Park má na očích každý den. „Zmiňovanou VHS kazetu jsem někam založil. Musím ji najít, abych si připomněl, jak jsme tenkrát odolali Sborné," kření se Šilhavý.

Jak dopadne duel Evropské ligy mezi Spartou a Glasgow Rangers?
Vysokou výhrou Sparty
9,8 %
Těsnou výhrou Sparty
69,4 %
Remízou
11,2 %
Těsnou výhrou Rangers
5,9 %
Vysokou výhrou Rangers
3,7 %
Celkem hlasovalo 8477 čtenářů.

Reklama

Související témata: