Hlavní obsah

Sparta slaví v EL cennou výhru nad Rangers, Slavia i Jablonec v Konferenční lize padly

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty ve svém druhém zápase Evropské ligy slaví první výhru, když si na domácím hřišti poradili se skotským Glasgow Rangers 1:0. Nedařilo se Jablonci, který v rámci Konferenční ligy podlehl na hřišti favorizovaného Alkmaaru 0:1. Ve stejné soutěži neuspěla ani pražská Slavia, když nestačila na dalšího nizozemského soupeře Feyenoord a prohrála 1:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty se radují z úvodní branky utkání

Článek
Fotogalerie

Do první šance zápasu mezi Spartou a Rangers se dostali Letenští. V 11. minutě se parádní střelou zpoza šestnáctky vytasil Pešek, jeho ránu do pravého horního rohu však výborným zákrokem zlikvidoval McGregor. Hosté poprvé zahrozili o pět minut později díky hlavičce Ariboha, ani jeho pokus však za Nitova záda nezamířil.

Otevřít skóre mohl ve 25. minutě bulharský útočník ve službách pražského klubu Minčev, na devětatřicetiletou oporu skotského týmu však nevyzrál. Domácí se ale dočkali hned o čtyři minuty později. Po přesně zahraném Peškově rohovém kopu se hlavičkou prosadil Hancko a Letenští šli do vedení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladí fanoušci Sparty v zápase proti Rangers

Sparta vstoupila aktivně i do druhého poločasu. Do obrovské příležitosti se dostal Pešek, jeho rána však skončila na břevně McGregorovy branky. Hosté odpověděli prakticky vzápětí hlavičkou Baloguna, jeho pokus však nemohl Nitu překvapit.

Divoký vstup do druhého poločasu završil ve 48. minutě ranou těsně vedle levé tyče skotské branky Minčev. Navýšit skóre mohl v 56. minutě Haraslín, jeho pokus doprostřed brány ale skotský gólman zlikvidoval. Další klíčový moment zápasu přišel čtvrt hodiny před koncem, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Kamara, a hosté tak dohrávali v oslabení.

Hosté i přesto ještě v nastavení zahrozili nebezpečnou Sakalovou ranou, Nita však domácí podržel. Další šanci měl vzápětí Morelos, i jeho pokus k radosti Pražanů však minul tři tyče. Sparta nakonec těsný náskok udržela, vyhrála 1:0 a po úvodní bezbrankové remíze v Kodani tak slaví první výhru ve skupině A Evropské ligy. Rangers si naopak připočetli druhou prohru a jsou bez bodu poslední.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dávid Hancko se postaral o úvodní branku utkání po rohovém kopu

Jablonec poprvé v Konferenční lize padl

Fotbalisté Jablonce vstoupili do zápasu s favorizovaným Alkmaarem velmi aktivně. Domácí tým v prvním poločase prakticky k ničemu nepustili, sami naopak vyslali na branku nizozemského týmu osm střel. Do větších šancí se však ani jeden z týmů nedostal a po úvodních pětačtyřiceti minutách tak svítil na ukazateli skóre bezbrankový stav.

Jako první však udeřil Alkmaar, když se po bleskové akci prosadil v 54. minutě islandský útočník Gudmundsson. Ještě hůře mohlo být Severočechům o tři minuty později, kdy pokus Karlssona jen těsně minul pravou tyč Hanušovy branky. Domácí začali diktovat tempo hry, v 63. minutě se mohl podruhé prosadit Gudmundsson, skvělým zákrokem se však proti ráně do šibenice blýskl jablonecký gólman.

A to nebylo ze strany čtyřiadvacetileté islandské hvězdy vše. V 80. minutě po parádní individuální akci orazítkoval břevno jablonecké branky. Alkmaar si již těsné vedení udržel a slaví tak svou první výhru ve skupině D Konferenční ligy. Jablonec si po úvodní výhře nad Kluží připsal první porážku.

Slavia padla ve Feyenoordu

Slavia nevstoupila do zápasu na hřišti Feyenoordu dobře. Domácí měli od prvních minut více ze hry a několikrát se dostali do nadějných příležitostí před Mandousovou brankou. A český mistr také jako první kapituloval, když se ve 14. minutě prosadil Kokcu a ranou k pravé tyči poslal holandský tým do vedení.

A úvodní varování Pražanům nestačilo. Po zmatcích a nedůrazu v obraně se hlavičkou z bezprostřední blízkosti prosadil Linssen a domácí vedli ve 24. minutě už 2:0. Ještě hůře mohlo být Trpišovského svěřencům v 37. minutě, kdy Sinisterraova hlavička jen těsně minula pravou tyč slávistické branky.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Fotbalisté Feyenoordu se radují z branky

Slavia ve druhém poločasu přeci jen vyrovnala hru a v 63. minutě se dočkala i snížení, když se po výborně zahrané Ševčíkově standardní situaci prosadil hlavičkou Holeš. Velikou možnost na vyrovnání měl o deset minut později po Oscarově akci Schranz, ale míč za Bijlowowa záda nepropasíroval.

Pražané na vytoužené vyrovnání nedosáhli, s Feyenoordem prohráli 1:2 a po úvodní výhře nad Unionem Berlín 3:1 si připsali v Konferenční lize první prohru.

Evropská liga
2. kolo:
Sparta - Rangers 1:0
Branky: 30. Hancko
Konferenční liga
2.kolo:
Alkmaar - Jablonec 1:0
Branky: 54. Gudmundsson
Feyenoord - Slavia 2:1
Branky: 14. Kokcu, 24. Linssen - 63. Holeš

Reklama