Hlavní obsah

Kvůli rasismu se klidně spojí Sparta se Slavií? Nechutné! Na místě je nejtvrdší trest, zuří ve Skotsku

Vyloučení Sparty z evropských pohárů. A na hodně dlouho. K takovému řešení nabádá UEFA po čtvrtečním utkání Evropské ligy bývalý hráč Jezdců z Glasgow Kris Boyd. „UEFA si musí uvědomit, že jsme ve válce proti rasismu a musí začít kvůli rasismu zakazovat klubům start ve svých soutěžích. Kluby, kde zuří válečně konflikty, nemohly hrát na domácí půdě, případně vůbec v pohárech. Takové řešení bych si představoval i v případě Sparty," tvrdí, že je nejvyšší čas tvrdě zareagovat na to, co se ve čtvrtek na Letné stalo.

Glen Kamara z Rangers utkání proti Spartě nedohrálVideo: Sport.cz

 
Článek

V hledišti bylo ve čtvrtek večer na Letné při utkání Evropské ligy, které Sparta vyhrála 1:0, deset tisíc dětí. Podle britské strany dávaly pokřiky najevo nesympatie vůči Glenu Kamarovi, hráči tmavé pleti v dresu Rangers. „Byly to ošklivé a nechutné scény, kterých jsme byli svědky. Slyšet 10 tisíc školáků, kteří běžně bučí na hvězdu Rangers Glena Kamaru pokaždé, když se dotkl míče, z toho mi bylo těžko od žaludku," konstatuje Boyd v textu, který publikovala skotská verze listu The Sun.

Takové chování nemá podle něj v roce 2021 ve společnosti místo. „Nikdo se nenarodí jako rasista, tohle musí odněkud přijít. A na příliš mnoha místech je to pořád jakousi uznávanou normou. Vždyť tam bylo malé dítě, které mělo nápis Stojíme za Kúdelou," připomněl Boyd případ slávistického stopera. Ten kvůli údajnému rasistickému výroku směrem ke Kamarovi během duelu v Glasgow dostal stop na deset zápasů.

A domnívá se, že právě ten fakt, že se na Spartě někdo zastal hráče z týmu největšího rivala, je jasným důkazem, jak je v Česku zakořeněný rasismus. „Sparta je největším soupeřem Slavie, a přesto jsou fanoušci ochotní dát tohle všechno stranou, stojí bok po boku, pokud jde o možnost útoku na hráče tmavé pleti. To je obrovské zlo a nemoc. Jediný způsob, jak se toho zbavit, je tyto kluby tvrdě postihnout," uvádí Boyd a opakuje, že na místě je opravdu hodně tvrdé řešení.

„Jediná cesta je vyhodit takový tým z Evropské ligy," nabádá UEFA bývalý hráč Rangers a připomíná, že kvůli rasistickému chování fanoušků v duelu s Monakem v předkole Ligy mistrů měla být vlastně Letná pro utkání s Rangers zcela bez diváků.

„Ještě znepokojivější bylo prohlášení, které český klub uvedl ve snaze ospravedlnit to, co se stalo ve čtvrtek večer. To, že na tom nevidí nic špatného a myslí si, že Rangers a Kamarův právník Aamer Anwar vidí problém, který podle nich nebyl, je ostudné," uvádí v narážce, že se Sparta zastala malých fanoušků a označila reakci ze skotského tábora za nesmyslnou, když vyzvala, aby se přestalo s urážkami dětí, které byly na Letné v hledišti.

Čtyři body ze dvou zápasů, to je dobrý krok k postupu v Evropské lize, říká trenér Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Atmosféru si pochvaloval trenér Pavel Vrba i hráči v rudých dresech. „Teď se musí přestat mluvit a lidé na nejvyšších místech musí ukázat, proč tady jsou. Je třeba trestat a vyhodit klub. A to na hodně dlouho, aby byl dostatečně odstrašujícím případem pro všechny ostatní," dodává Boyd.

Bylo podle vás chování dětí na Letné během duelu Sparty s Glasgow Rangers rasistické?
Ano
2,1 %
Ne
97,9 %
Celkem hlasovalo 164901 čtenářů.

Reklama

Související témata: