Hlavní obsah

Forma je dobrá, všechno jde podle plánu, lebedí si kanonýr Schick

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve skvostné formě dorazil český fotbalový útočník Patrik Schick na sraz národního týmu před pokračováním kvalifikace o MS 2022 kvalifikačními zápasy s Walesem a Běloruskem. Za posledních šest zápasů vstřelil šest gólů, k tomu přidal jednu asistenci. „Všechno jde podle plánu," lebedí si pětadvacetiletý útočník.

Patrik Schick na tréninku fotbalové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

S národním týmem jste poprvé od mistrovství Evropy, protože při předešlém bloku reprezentačních utkání jste si odpykával trest za vyloučení ve Walesu. V jakém rozpoložení jste na sraz dorazil?

Jsem zdravý, což je ze všeho nejdůležitější. A když vezmu herní stránku, jsem skvěle naladěný. Leverkusenu se daří, z deseti zápasů jsme prohráli jediný. V bundeslize jsme druzí, v Evropské lize jsme oba zápasy vyhráli. Střelecky se mi daří a forma je dobrá. Jen cítím určitou únavu, protože v posledních týdnech jsme měli vážně těžký program a hodně cestovali.

Za celou minulou sezonu jste vstřelil v Leverkusenu devět branek. Nyní jste na šesti trefách po sedmi kolech. V čem je tkví důvod tak zásadní proměny?

Přišel nový trenér Švýcar Gerardo Seoane a hrajeme pod ním atraktivní útočný fotbal. Myslím, že na daný styl máme vhodné hráče. A z mého pohledu hrajeme ve srovnání s loňským ročníkem více jako tým, jsme lepší celek i z hlediska pohody v kabině. Celkové klima je lepší, což se na hřišti projevuje.

Tohle bude jeho velká sezona, předpovídá Patriku Schickovi bývalý kanonýr Jan Koller

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Jaké jsou s ohledem na fantastický start ambice Leverkusenu pro sezonu?

Chceme zůstat v boji o titul až do samého konce. V minulém ročníku byla situace během podzimu podobná. Měli jsme na vedoucí Bayern minimální ztrátu a do Vánoc jsme byli na špičce. Pak jsme to ale nezvládli. Nyní nesmíme polevit. Snad se poučíme a neuděláme stejnou chybu dvakrát.

V soutěži střelců jste o jediný gól za Haalandem či Lewandowskim. Je pro vás trofej pro nejlepšího kanonýra lákadlem?

Jsem moc rád, že střílím branky od začátku sezony a jsem na špici s nejlepšími. To je pro mě jako útočníka velice důležité. Ale jsme teprve na začátku a čeká nás ještě obrovská porce zápasů, takže to pro mě není téma.

Ve skvělé formě hraje v Leverkusenu rovněž teprve osmnáctiletý Florian Wirtz. Vstřelil čtyři branky, na pět přihrál k tomu dva zásahy v Evropské lize. Jak se vám s ním spolupracuje?

Jde o výjimečný talent. Už loňskou sezonu měl zajímavou. Je hezké sledovat jeho progres, jak se formuje ve velkého hráče. Pro Leverkusen je důležitý, má skvělou techniku, v ofenzivní části vidí dobře prostory, skvěle řeší situace. Je to poklad Leverkusenu.

Jan Kuchta se na reprezentačním tréninku představuje týmu. Na přetřes přišla i přítelkyně

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

I vy sám jste zaznamenal obrovský progres. Před evropským šampionátem jste v osmnácti zápasech vstřelil pět gólů, od startu mistrovství máte na kontě jedenáct branek v patnácti zápasech. Změnilo se něco zásadního?

Sám nevím, v čem je změna. Všechno prostě odstartovalo mistrovstvím Evropy, kde jsem vstřelil pět gólů. A formu jsem si udržel i do startu bundesligy. Nepřestal jsem pracovat. Prostě věřím v trénink a celý proces.

Nehoní se vám hlavou, zda jste v létě přeci jen neměl využít některou z nabídek na přestup?

Vůbec. Po vydařeném šampionátu nějaké nabídky byly, ale nechtěl jsem odcházet. Přestup jsem v hlavě neměl. Ani Leverkusen se mnou takové plány neměl. Já byl rozhodnutý, že chci zůstat v Leverkusenu. Chtěl jsem mít lepší sezonu, než byla ta loňská. A zatím jde všechno podle plánu.

Reklama