Hlavní obsah

Varování pro sparťanské fanoušky až z ministerstva: Cestu do Glasgow si dobře rozmyslete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Údajný rasismus během zápasu druhého kola Evropské ligy mezi Spartou a skotským Glasgow Rangers se stále víc řeší i v rovině politické. V pondělí si ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyžádal omluvu od Skotské fotbalové asociace, jejíž člen nazval dětské fanoušky zápasu zkaženým ovocem. Teď se k situaci vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček, který žádá po svém skotském protějšku zvýšenou ochranu českých fanoušků, kteří se rozhodnou cestovat na zápas do Skotska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Děti fandí Spartě během duelu s Rangers.

Článek

Chování dětských fanoušků při zápase, kteří opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru, odsoudila jak britská média, trenér Rangers Steven Gerrard i Kamarův právník Aamer Anwar. Ministr vnitra Jan Hamáček nyní doufá, že se britská strana od výroků, které přirovnávaly děti ke shnilému ovoci, distancuje.

„Očekávám, že se omluví i Skotská fotbalová asociace," řekl Hamáček. Také vyzval české fanoušky, aby si dobře rozmysleli svou cestu na zápas, který se odehraje 25. listopadu v Glasgow.

TK ministra zahraničí Jakuba Kulhánka po jednání s britským velvyslancem v ČRVideo: ČTK

„Zahájili jsme kroky, které by měly vést ke zvýšení bezpečnosti českých občanů ve Skotsku," uvedl Hamáček s tím, že se obrátil i na skotského ministra vnitra a požádal ho, aby jeho podřízené složky věnovaly pozornost bezpečnosti českých občanů na území Skotska.

Před zápasem v Praze podobnou výzvu sdílel i Kamarův právník, který i přes to, že fanouškům byl vstup na zápas zakázán, doporučil skotským příznivcům, aby do Prahy nejezdili, protože by jim mohlo jít o život.

Reklama

Související témata: