Hlavní obsah

Zapomeňte na smír! Skotové se neomluví za urážku sparťanských dětí

Praha

Spletl se, kdo očekával uklidnění na diplomatickém poli. Jak vyplývá z vyjádření pro Novinky.cz, Skotská fotbalová asociace (SFA) nebude reagovat na českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), který požádal o omluvu za slova jejího poradce pro diverzitu Marvina Bartleyho. Hráč skotského Livingstonu dětské fanoušky pražské Sparty, a vůbec všechny Čechy kvůli bučení na fotbalistu Glasgow Rangers Glena Kamaru během duelu Evropské ligy přirovnal ke „zkaženému ovoci“.

TK ministra zahraničí Jakuba Kulhánka po jednání s britským velvyslancem v ČRVideo: ČTK

 
Článek

Omlouvat se nebudeme. Proč? Důvod je trochu šalamounský. Marvin Bartley není zaměstnancem Skotské fotbalové asociace (SFA), která proto necítí potřebu se k diplomatické při vyjadřovat.

Tak alespoň zástupci asociace odpověděli Novinkám. Ministr Kulhánek podle nich prý zřejmě špatně pochopil funkci, kterou Bartley v rámci skotské asociace zastává.

Autor výroku o „zkaženém ovoci" hraje již třetí sezonu za skotský klub Livingston FC, kde zároveň trénuje rezervní mužstvo. Letos v dubnu byl jmenován jedním z poradců Poradní skupiny pro rovnoprávnost a diverzitu. SFA poukazuje, že poradci jsou na asociaci nezávislí.

Šéf české diplomacie Jakub Kulhánek s výzvou k omluvě přišel v pondělí, o zprostředkování požádal britského velvyslance v Praze. Důvodem byly urážky českých dětí v médiích a na internetu v souvislosti se čtvrtečním fotbalovým utkáním Evropské ligy mezi pražskou Spartou a glasgowskými Rangers.

Reklama

Související témata: