Hlavní obsah

Basketbalista Wiggins se před startem NBA cítil k očkování přinucen

San Francisco

Basketbalista Andrew Wiggins z Golden State si postěžoval, že se cítil donucen k tomu, aby se před nadcházející sezonou NBA nechal očkovat proti koronaviru. Hvězdný křídelní hráč by bez vakcíny nemohl podle zdravotních pravidel platných v San Franciscu hrát domácí zápasy.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Hvězdný basketbalista Andrew Wiggins z Golden State

Článek

"Jediná možnost byla nechat se očkovat, nebo nehrát v NBA," řekla jednička draftu z roku 2014. "Bylo to těžké rozhodnutí. Doufejme, že to bude fungovat i v dlouhodobém horizontu, a i za deset let budu zdravý," komentoval aplikaci jednodávkové vakcíny.

Šestadvacetiletý Wiggins patřil mezi basketbalisty, kteří očkování dlouhodobě odmítali. Nakonec se ale podrobil, aby nepřišel o možnost hrát v domácí hale Chase Center. Podle rozhodnutí místních úřadů se totiž mohou ve velkých vnitřních prostorách shromažďovat pouze naočkovaní lidé.

Wiggins si zažádal o výjimku z náboženských důvodů, nebylo mu ale vyhověno. Pokud by se nenechal naočkovat a nemohl hrát, přišel by minimálně o polovinu z letošního platu ve výši 31,5 milionu dolarů. "Není to něco, co bych chtěl udělat, ale byl jsem k tomu donucen," konstatoval.

Očkování v NBA povinné není, hráče, kteří ho nepodstoupí, ale čeká řada omezení. Lokální opatření v některých městech, jako je vedle San Francisca i New York, zakazuje neočkovaným osobám přístup do hal při větších akcích. Z dalších hvězd tak hrozí absence při domácích zápasech například Kyriemu Irvingovi z Brooklynu, bez vakcíny je pode médií v současnosti zhruba 40 basketbalistů. Povinnost očkování proti koronaviru odmítla hráčská asociace, platí ale pro rozhodčí, trenéry či členy realizačních týmů.

Reklama