Hlavní obsah

Proč fotbal odmítl peníze nabízené Spartou a Slavií? A proč neodvalí z cesty balvan zvaný Damková?

Zdeněk PavlisSport.cz

Rošického stadion a peripetie i finanční závazky s ním po dlouhá léta spojené zůstávají pro nové vedení českého fotbalu ožehavým problémem. „Teď už jsme ale konečně vyřešili závazky, které měl fotbal k České unii sportu a atletickému svazu. Finanční sankce, ani případné právní komplikace už nehrozí,“ přiznal s úlevou první muž českého fotbalu Petr Fousek, že první balvan odvalil on a jeho lidé z cesty.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stadión Evžena Rošického na pražském Strahově.

Článek

Jsou na ní ale samozřejmě balvany další. Momentálně nejzapeklitější představuje finanční vyrovnání s oběma zmíněnými organizacemi. Pomoc formou překlenovacího úvěru nabídla Sparta, s nabídkou přispěchala i Slavia, na Strahov přišlo i šest dalších nabídek vesměs z bankovních domů.

Šedesáti miliony korun, což je čistý zisk po vyúčtování příjmů ze startu české reprezentace na EURO 2020 (441 milionů) a následných výdajů (381 milionů), disponuje vedení fotbalu samozřejmě také. „Tyto peníze ale použijeme na financování mládežnických reprezentací," nemíní Fousek sahat na miliony vydělané první reprezentační garniturou na mistrovství Evropy.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vpravo) s předsedou UEFA Aleksanderem Čeferinem v Římě ve Ville Manini.

Závazky k Unii sportu a atletům hodlá uhradit překlenovacím úvěrem z bankovního sektoru. „Je dobře, když děti nabídnou pomoc matce, která je v nelehké situaci," reagoval na ruku podávanou oběma pražskými kluby. „Zaregistroval jsem, že naše reakce na nabídku Sparty byla chladná. Nebylo a není to o chladu, ale o racionálním rozhodování. O tom, že fotbalová asociace by měla zůstat neutrální," vysvětloval postoj vedení fotbalu a preferenci nabídek bankovních domů.

Na příštím zasedání generality českého fotbalu počátkem listopadu by o nich mělo být rozhodnuto a vybrána ta nejvýhodnější.

„Teprve až dokončíme první fázi, můžeme se zabývat druhou, tedy Národním stadionem. Bez toho, abychom se ocitli a rozhodovali ve spěchu či pod nějakým tlakem. Jedině tak můžeme najít nejlepší možné řešení," pravil předseda FAČR Petr Fousek po úterním zasedání výkonného výboru.

Na něm narazil i na balvan, který neodvalí z cesty ani on, ani nové vedení fotbalu. Členství Dagmar Damkové, manželky bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra, v komisi rozhodčích UEFA zahrnující cyklus let 2019 až 2023 je totiž výlučně v kompetenci vedení evropského fotbalu.

„My tudíž mohli pouze požádat, aby paní Damková nebyla zahrnuta do kvóty českého zastoupení v UEFA," potvrdil Fousek s tím, že ve FAČR nemá Damková žádnou funkci a že tudíž vedení českého fotbalu o ní nemůže rozhodovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Oficiálními vyslanci na diplomatické polici figurujícími v komisích UEFA tak jsou momentálně Fousek (komise národních asociací UEFA), Valtr (národní mužstva), Procházka (legislativa), Mestek (komise mládeže), Řepka (disciplinární komise), Vrba (mediální komise) a Sionko (komise fotbalu).

O finále Konferenční ligy se zajímá šest zemí
Hned pět protikandidátů má v avizované snaze pořádat finále Konferenční ligy v roce 2023 český fotbal. Stejnou myšlenku totiž pojalo i Slovensko, Severní Irsko, Kypr, Řecko a Izrael.
„Máme výhodu, že jsme úspěšně pořádali finále Superpoháru v roce 2013 a malé EURO 2015," myslí si generální sekretář FAČR Michal Valtr, že výborné zkušenosti evropské generality by mohly převážit nad handicap, že v České republice není pro finále třetí evropské klubové soutěže k dispozici odpovídající stadion. Ten by měl mít kapacitu kolem 30 tisíc diváků, což nesplňuje ani pražský Eden. S tím se počítá v případě udělené výjimky a úspěšné kandidatury jako s místem, kde by se finále hrálo.
„Naší výhodou je ovšem i to, že Praha má co nabídnout. A i tradiční pohostinnost mluví v nás prospěch," doufá předseda FAČR Petr Fousek, že český fotbal s kandidaturou uspěje.

Reklama