Hlavní obsah

Budou se dít věci! Chystá se otřes fotbalu v Anglii i Evropě. Dotkne se soupeře Sparty?

Newcastle

Z otloukánka Premier League se jedním podpisem stal rázem obří hráč ve fotbalovém světě, jehož finanční možnosti převyšují i absolutní evropskou špičkou. Newcastle, jemuž patří v lize předposlední příčka, ve čtvrtek definitivně ukončil chmurné období pod křídly svérázného majitele Mika Ashleyho. Přešel do rukou mocného saúdskoarabského konsorcia Public Investment Fund (PIF) který disponuje majetkem v přepočtu 10 bilionů korun. Na severu Anglie po potvrzení transakce propukla obrovská euforie, očekává se velkolepá budoucnost s tituly z Premier League a pohárové Evropy.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fanoušci Newcastlu vítají nové saúdskoarabské majitele.

Článek

„Samozřejmě máme teď stejné ambice jako Manchester City nebo PSG co se zisku trofejí týče. To jednoznačně, ale bude to chtít čas," podpořila očekávání nová spolumajitelka klubu Amanda Staveleyová.

„Jestli chceme do 10 let vyhrát Premier League? Ano. Tahle transakce znamená zásadní zvrat. Chceme trofeje. Ty ale vyžadují investice, čas, trpělivost a týmovou práci," pokračovala.

Prvním krokem, který se v éře nových vlastníků očekává, má být vyhazov trenéra Steva Bruce. Podle britských médií nemají noví majitele problém se ztrátou 8 milionů liber, který tento krok přinese.

Ani fanoušci nejspíš nebudou proti. Z čerstvé ankety mezi příznivci vyplývá, že 94 procent z nich si přeje Bruceův okamžitý konec v klubu. K němu se schylovalo už dávno, ale předchozí majitel se zdráhal vyplatit kouči tak vysoké odstupné.

Otázka nového trenérského týmu se má řešit během reprezentační přestávky. Podle listu Daily Mail přichází v úvahu pro tuto pozici Brendan Rodgers z Leicesteru či Steven Gerrard, který momentálně koučuje protivníka Sparty v Evropské lize - Glasgow Rangers.

Saúdskoarabští majitelé, jejichž jmění je padesátkrát větší než vlastníků PSG, mohli převzít klub už loni. Proti obchodu konsorcia vedenému korunním princem Mohamedem bin Salmánem se ale v minulosti stavěli vlastníci televizních práv i některé lidskoprávní organizace.

Transakce definitivně dostala zelenou ve čtvrtek večer poté, co Premier League dostala záruky, že klub nebude přímo ovládat saúdskoarabská monarchie.

Foto: Lee Smith, Reuters

Euforie fanoušků Newcastlu po příchodu nových vlastníků. Ambice klubu jsou obrovské.

„Premier League právě obdržela právní garance, že Saúdskoarabské království nebude kontrolovat Newcastle United. Všechny zúčastněné strany jsou potěšeny, že se završil proces, který dá jistotu Newcastlu United i jeho fanouškům," stojí v oficiálním prohlášení ligy.

Reklama

Související témata: