Hlavní obsah

Zamkli nás, uznával český hrdina, který odvrátil prohru

Radek MalinaSport.czPrávo

Neskrývali, že bod je vlastně dobrý. Čeští fotbaloví reprezentanti po pátečním utkání kvalifikace o mistrovství světa 2022 proti Walesu v Praze v Edenu nebyli lepším týmem a remíza 2:2 byla milosrdným výsledkem, protože nebýt skvělých zákroků Tomáše Vaclíka, mohl duel skončit pro domácí výběr pohromou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Pešek (8) a Patrik Schick se radují po gólu proti Walesu.

Článek
Fotogalerie

„Věděli jsme, že Wales je skvělý a má dobrý tým. Zlobili nás z brejků i z dlouhých nákopů na útočníka. Byl to pro nás hodně těžký zápas," přiznával kapitán českého národního týmu Tomáš Souček.

„Měli jsme dobrý vstup, pět deset minut výborných. Soupeř však skvěle odpověděl, my jsme se zatáhli a inkasovali," posteskl si Souček v rozhovoru pro Českou televizi.

Národní tým však dokázal bleskově reagovat, když odražený balon po ráně Filipa Nováka napálil do sítě Jakub Pešek. „Šel jsem za míčem naslepo a měl štěstí, že brankář vyrazil míč přímo ke mně," lebedil si Pešek, který skóroval už při památném utkání proti Skotsku, kdy kvůli covidu-19 nastoupil rychle poskládaný tým z hráčů z české ligy. „Ale trefa proti Walesu je přeci jen více," usmál se Pešek, který při šesti startech za národní tým vstřelil dvě branky.

Nebyli jsme v dobrém rozpoložení, přiznal po remíze s Walesem trenér Jaroslav Šilhavý.

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

V druhé půlce dostal Šilhavého výběr neuvěřitelný „dárek" v podobě vlastního gólu brankáře Walesu, když Ward při laxním zpracování pustil balon za svá záda a následně jej sice doběhl, ale o tyč jej stejně dopravil do vlastní sítě. „Musím říct, že jsem s ním soucítil. Tohle je pro brankáře hrozné," říkal český brankář Tomáš Vaclík.

Jenže paradoxně šlo o povzbuzení pro hostující tým. „Pokyn o přestávce zněl přidat na pohybu a zkusit více roztrhat obranu soupeře. Ale nedokázali jsme kromě vlastní branky přidat další trefu," posteskl si Pešek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Danny Ward je v bráně Walesu i s míčem.

„Ale remíza byla zcela zasloužená. Když už jsme vedli, měli jsme zápas zvládnout. Jenže jsme nedokázali udržet balon kolem jejich pokutového území. Soupeř sbíral odražené míče, měl lepší pohyb. Nám to nešlo," přemítal Souček. „Po pauze ukázal Wales obrovskou kvalitu. Byli schopní nás zamknout," připustil Vaclík. „Všichni jsme se moc tlačili do ofenzivy a málo mysleli na obranu," posteskl si český zadák Filip Novák.

Český tým nyní čeká v pondělí utkání proti Bělorusku v ruské Kazani, pak v listopadu uzavře kvalifikační bitvu doma proti Estonku. „Věřím, že uhrajeme šest bodů a postoupíme z druhého místa," přál si Souček.

Reklama