Hlavní obsah

Tři dny před startem NHL: Jako rytíř z Gondoru, Voráček se jde bít za Columbus

Marek BurkertPrávo

Nová sezona NHL, tentokrát i s přívlastkem olympijská, se přibližuje kvapíkovým tempem. Na programu jsou poslední přípravné zápasy, v nichž se vystříbří základní sestavy 32 týmů. Než se rozjede zběsilý kolotoč základní části, Právo a Sport.cz zaměřilo pozornost na výhled pěti nejsledovanějších českých hráčů. V sobotu pokračujeme zkušeným útočníkem Jakubem Voráčkem.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Český hokejový útočník Columbusu Blue Jackets Jakub Voráček má před startem NHL skvělou formu. Po vstřeleném gólu slaví se svými spoluhráči.

Článek

Deset let si dělal jméno v Pensylvánii. Po dekádě strávené u Flyers se ryšavý útočník vrací do Ohia, aby pozvedl klub z Columbusu, který ho v roce 2007 draftoval jako sedmičku.

"Přesně to jsme potřebovali," jásal generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekäläinen, když Voráček ve dvou přípravných zápasech zaznamenal po třech bodech a viditelně probral I zabržděného Fina Patrika Laineho.

Když tyhle dva postavíte vedle sebe, vypadají tak trochu jako postavy ze zfilmovaného Pána prstenů. Ze spolupráce 'blonďatého střelce z Rohanu' a 'zrzavého rytíře z Gondoru' by Columbus v následujících měsících mohl vytlouct víc než jen pár vyhraných bitev.

"Mezi lídry jsem byl už ve Philly, není to pro mě problém, ani nic nového," nemá Voráček potíže s tím, aby se za ním šikovaly zástupy. "Máme v kabině mladou partu, takže musím určovat směr. To je jasné."

Z útočníků Columbusu je Voráček ve 32 letech nejstarším. Švéd Nyqvist se narodil o necelé tři týdny později a čtyřiatřicetiletý Nathan Gerbe, který je zraněný, beztak nejspíš skončí na farmě. Jinak o třicátníky v kabině Blue Jackets nezavadíte.

Pokud se nestane nic nepěkného, čeká na Voráčka v této sezoně jubilejní 1000. zápas v NHL. Zatím jich odehrál 968 s bilancí 738 bodů (216+522). A jeho produktivitu a tvůrčí mysl budou Blue Jackets extrémně potřebovat.

Columbus se letos po čtyřech vydařených sezonách nedostal do play off, naopak v přeskupené Centrální divizi skončil úplně poslední. Se třetím nejnižším gólovým průměrem na zápas - 2,39 gólu. Mezi stovkou nejproduktivnějších hráčů měli Blue Jackets jediného - Dána Olivera Björjkstranda na 51. pozici (18+26). Tyhle pořádky přišel Voráček změnit.

"Lepšího tvůrce hry jsme tady neměli od (Artěmije) Panarina," libuje si obránce Zach Werenski, podle kterého dokáže málokdo v NHL poslat tak přesný pas přímo na hokejku jako Voráček.

Ten o sobě často tvrdí, že není žádný střelec a libuje si spíš ve vytváření šancí. Od sezony 2011-12, kdy začal působit u Flyers, nasbíral v přesilovkách 208 bodů, 13. nejvyšší počet ze všech hráčů, kteří od té doby do NHL zasáhli.

Z jeho střílené přihrávky od mantinelu na zadní tyčku profitovala řada spoluhráčů ve Philadelphii. Teď by si měl možnosti nastupovat s Voráčkem užívat hlavně Laine. "On má snad oči i vzadu. Když jsem v útočném pásmu, musím bý neustále připravený," potvrdil finský snajpr.

Když byl letos vyměněn za Cama Atkinsona, mnozí Voráčkův návrat do Columbusu označovali jako začátek postupného odchodu ze scény. Pro českého šéfa je to ale start nové kapitoly, kterou bude chtít zaplnit vítěznými zápisy v kronice Blue Jackets. "Těším se na roli lídra. Půjdu příkladem," vyhlásil před svou 14. sezonou v NHL.

Reklama

Související témata: