Hlavní obsah

Rošády před Běloruskem. Barák, Holeš a Mandous neletí, kouč povolal Pavelku, Buchu a Nguyena

zp, dos
Aktualizováno

Jako by mizerný výkon v páteční kvalifikační partii nestačil. Jako by nebylo dost na tom, že remízou s Walesem a ztracenými body, s nimiž se v propočtech počítalo, si česká fotbalová reprezentace zkomplikovala cestu za druhou příčkou ve skupině, a tudíž výhodnějším nasazením v jarní baráži. Před odletem k sedmému dějství kvalifikace o postup na MS 2022 proti Bělorusku musel trenér Jaroslav Šilhavý udělat další změny v hráčském kádru. A hned tři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Manažer reprezentace Libor Sionko, trenér Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Legionář z italské Verony Antonín Barák dostal v utkání s Velšany druhou žlutou kartu, takže v pondělí večer v Kazani nastoupit nemůže, univerzála z pražské Slavie Tomáše Holeše dál trápí zranění, takže národní mužstvo opustil, spolu s ním se od reprezentace z osobních důvodů odpojil jeho klubový spoluhráč, brankář Aleš Mandous.

Místo nich povolal trenér Davida Pavelku ze Sparty, úplného reprezentačního nováčka Pavla Buchu z Plzně a brankáře Filipa Nguyena ze Slovácka.

„Debatovali jsme nejen mezi sebou, ale i s lékaři jsme konzultovali zdravotní stav Holeše. Nakonec padlo rozhodnutí, že nemá smysl, aby s námi letěl," potvrdil Šilhavého asistent Jiří Chytrý další rošády.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý.

Bylo celkem logické, že trenér a jeho ansámbl na páteční výkon proti Walesu bude reagovat. Ve středové řadě to proti Velšanům očividně skřípalo a vázlo, takže reprezentační kouč musí najít řešení, jak ji poskládat či přeskupit, aby fungovala podle jeho představ.

„Nepodali jsme optimální výkon," přiznal ostatně i Chytrý s odstupem čtrnácti hodin, které od konce zápasu uplynuly.

„V první půli se nedařila výstavba útočné fáze, nešla nám rozehrávka, scházel pohyb, všechno to bylo prostě neurovnané a nepřesné. A hlavně jsme dělali chyby, jimiž jsme nahrávali soupeři. Mohl hrát zezadu na rychlé protiútoky, což mu vyhovovalo," přidával se k Šilhavému i jeho asistent.

Přidal i postesk, že vznikající situace neřešili hráči dobře, protože nedostupovali soupeře a nereagovali na ně, jak měli. V útočné, stejně jako v obranné fázi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté po utkání s Walesem.

Takže těžké nohy, což byla příčina výkonu a výsledné remízy, kterou bezprostředně po zápase zmiňoval hlavní kouč? Nakumulovaná únava, která se do hry české reprezentace promítla? Důsledek zátěže v klubech, jež výkon ovlivnila?

„Přišlo mi to spíše jako otázka psychická. Přicházely chyby, hráči znejistili, byli všude o krok pozadu a podvědomě reagovali tím, že si nechávali od soupeře větší distanc, než by si nechávat měli a než přichází v úvahu. Svou roli sehrávala navíc rychlost a kvalita Velšanů. Podle mého to bylo především o myšlení a hlavách našich hráčů," hledal své příčiny nevydařeného výkonu české reprezentace Chytrý.

Proto před cestou do ruské Kazaně, kam reprezentace odlétá v neděli dopoledne, hledají trenéři varianty, jak středovou řadu oživit a probrat. Narychlo povolaní náhradníci Pavelka s Buchou, kteří se k mužstvu připojí ještě v průběhu soboty, jsou jednou z nich. Přeskupení a nové složení záložní trojice představuje další možnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka ze Sparty Praha je z trojice povolaných náhradníků s 23 starty za áčko nejzkušenější.

„Přemýšlíme, zda do středové trojice nepostavit Hložka, protože víme, že v ní hrát může, promýšlíme ale i varianty s jinými hráči. Třeba se Sadílkem. Čekáme totiž, že Bělorusové budou praktikovat stejný herní styl, jako v předchozích zápasech. Poctivě a důrazně bránit, zkoušet rychlé protiútoky a držet se svého fyzického fotbalové pojetí," naznačil Chytrý, že ke změnám ve složení českého týmu v pondělí večer dojde.

Reklama