Hlavní obsah

Tah s nasazením Pavelky už o půli Šilhavému vyšel. Ale to proto, že se Vydra zranil, přiznal trenér

Kazaň/Praha

Pochopitelně že si tah s nasazením narychlo povolaného sparťanského záložníka Davida Pavelky do druhé půle kvalifikačního duelu s Běloruskem reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý pochvaloval. K jeho cti budiž řečeno, že po výhře 2:0 přiznal, že k němu byl vlastně donucen. „Nevím, jestli bych přeskupil složení mužstva už o poločase, kdyby nebyl Vydra zraněný. Šlo o změnu vynucenou a my o přestávce zvažovali různé varianty. Nakonec jsme vybrali tu nejlepší,“ netajil, že by se jinak nejspíš držel svých zvyklostí a k rošádě sáhl až v průběhu druhého poločasu.

Podle Jaroslava Šilhavého pomohlo českému týmu poločasové přeskupení sestavyVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

V ruské Kazani, kam se musela obě mužstva uchýlit, mu nasazení Pavelky a s tím související přeskupení sestavy vyšlo dokonale.

„Nešlo jen o to, že Pavelka naši hru zklidnil. Sadílek operující po změně stran pod hrotem zpevnil střed hřiště, protože vybojoval spoustu míčů a vnesl do hry energii. Stejně tak Hložkovi se ulevilo a pomohlo, když hrál ze strany," kvitoval Šilhavý proměnu svého týmu, k níž po změně stran došlo.

„V prvním poločase to v naší hře skřípalo. Nějaký čas trvalo než si sestava sedla," připomínal čtyři změny, které v porovnání s pátečním utkání proti Walesu udělal nasazením Wiesnera, Zimy, Sadílka a Vydry do základní jedenáctky.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Zraněný Michal Sadílek a Bělorus Pavel Seďko.

„Hráli jsme komplikovaně a po zemi, na což byl soupeř nachystaný. Dobře bránil a přidal navíc rychlé brejky. Žádný ale Bělorusové nedotáhli do konce. Buď ztratili balon, nebo je naše pozorně hrající obrana zvládla a poradila si s nimi," glosoval reprezentační kouč úvodních pětačtyřicet minut, po kterých vedl jeho tým díky Schickovi těsným jednogólovým rozdílem.

„Už v pátek v domácím střetnutí byl nebezpečný. Velšané z něho měli respekt, takže ho bránili ve dvou či třech mužích. Proti Bělorusku splnil, co od něho čekáme a budeme čekat i v dalších zápasech. Gólem a asistencí pomohl k výhře a třem bodům," cenil si Šilhavý přínos legionáře z bundesligy, který se po nucené absenci zapříčiněné vyloučením ve Walesu do reprezentace vrátil.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Patrik Schick dává vedoucí gól českého týmu proti Bělorusku.

„Jeho jméno skloňuje víc klubů ve vícero zemích, protože je skvělým útočníkem s velkým talentem. Pořád výkonnostně stoupá nahoru, teď ale bude důležité, aby se mu vyhýbala zranění. A také to, zda v Leverkusenu a bundeslize zůstane, nebo postoupí dál."

V Kazani každopádně Schick úkol splnil, stejně jako ho povinnou výhrou splnila i česká reprezentace.

„Po změně stran po přeskupení sestavy už to byl od nás kompaktnější výkon. Dominovali jsme, přidali jsme druhý gól, mohli jsme vstřelit i další, protože šance jsme měli. Nebylo to přitom jednoduché, protože hrát kvalifikaci mistrovství světa před prázdným hledištěm bylo hodně smutné. Co smutné, přímo šílené. Pro hráče není vůbec jednoduché se se v takové atmosféře na utkání nachystat a předvést maximální výkon," poznamenal Šilhavý netající se vírou, že na druhé místo ve skupině zaručující lepší výchozí pozici pro jarní barážové semifinále nakonec jeho tým přece jen dosáhne.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Trenér českého týmu Jaroslav Šilhavý při utkání s Běloruskem.

„A to přesto, že druhou příčku nemáme ve svých rukou," připomněl očekávanou výhru Walesu v souběžně hraném zápase v Estonsku.

„Poslední zápas doma s Estonskem zvládneme, Wales nad Běloruskem také vyhraje a pak budeme čekat a uvidíme, jak naše skupina dopadne," zmiňoval závěrečné střetnutí skupiny mezi Walesem a Belgií, které mají Ostrované k dobru.

Reklama

Související témata: