Hlavní obsah

Proti zkrácení cyklu fotbalového MS je i Mezinárodní olympijský výbor

Proti zkrácení cyklu konání fotbalového mistrovství světa ze čtyř let na dva roky se postavil také Mezinárodní olympijský výbor. Podle prohlášení výkonného výboru MOV by to poškodilo rozmanitost a rozvoj ostatních sportů.

Foto: Leonardo Fernandez Viloria, Reuters

Předseda FIFA Gianni Infantino.

Článek

FIFA o záměru pořádat šampionát častěji informovala začátkem září. Návrh podpořily africká konfederace CAF a asijská AFC, důrazně proti jsou naopak UEFA, jihoamerická konfederace CONMEBOL, fanouškovské skupiny i hráčská asociace FIFPRO.

Naposledy se proti zkrácení cyklu ve společném prohlášení vyslovily svazy Dánska, Švédska, Finska a Islandu a obavy z dopadu na ostatní sporty vyjádřil šéf Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient.

Ke kritikům se nyní přidal i MOV. "Představitelé řady sportů, zástupci fotbalových svazů, klubů, hráčské asociace i trenéři vyslovili obavy z plánu, který má FIFA zajistit větší příjmy. A my jejich obavy sdílíme," uvedl výbor v prohlášení.

"Zkrácení cyklu fotbalového mistrovství světa by vedlo ke kolizi s dalšími velkými sportovními akcemi. A to by ohrozilo vývoj sportů, jako je tenis, cyklistika, plavání, atletika a mnoha dalších," přidal MOV.

"Zvýšení počtu mužských akcí by navíc poškodilo boj za rovnost pohlaví, protože by to zkomplikovalo rozvoj ženského fotbalu. A také by to vedlo k výraznému navýšení fyzické i psychické zátěže hráčů," dodal MOV.

FIFA by chtěla zkrátit cyklus konání mistrovství světa od roku 2026. Zatím neupřesnila, kdy chce o návrhu rozhodnout, předseda asociace Gianni Infantinho by tak ale chtěl učinit do konce letošního roku.

Reklama