Hlavní obsah

Djokovič přepíše historii. Jako jednička zakončí rekordní sedmou sezonu

Paříž

Novak Djokovič zakončí rekordní sedmou sezonu na místě světové jedničky a osamostatní se v čele historické tabulky. Srbský šampion, jenž se dosud o první místo dělil s Američanem Petem Samprasem, si tenisový trůn až do konce roku pojistil postupem do finále turnaje Masters v Paříži.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Novak Djokovič se občerstvuje před semifinále Masters v Paříži.

Článek

V sobotním semifinále ve francouzské metropoli Djokovič zdolal Huberta Hurkacze. Duel s polským tenistou otočil po prohraném úvodním setu a zvítězil 3:6, 6:0, 7:6. Ve čtyřiatřiceti letech navíc znovu posune vlastní rekord jako nejstarší muž, který uzavře rok jako světová jednička.

Historický zápis může být pro Djokoviče náplastí na nevydařený útok na sezonní grandslam. Po triumfech na Australian Open, Roland Garros a ve Wimbledonu přišel o šanci na mimořádný úspěch až ve finále US Open, v němž podlehl Daniilu Medveděvovi z Ruska.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Novak Djokovič oslavuje postup do finále turnaje Masters v Paříži.

Druhému hráči světa může Djokovič porážku z New Yorku oplatit v pařížské hale Bercy v nedělním finále. Obhájce titulu Medveděv vyřadil ve druhém semifinále olympijského šampiona Alexandra Zvereva. V repríze loňského duelu o trofej zvítězil hladce 6:2, 6:2.

Rok na prvním místě žebříčku ATP zakončil Djokovič už v letech 2011, 2012, 2014, 2015, 2018 a 2020. Sampras závěrečnému pořadí vévodil nepřetržitě v letech 1993 až 1998. Pětkrát sezonu ukončili jako jedničky Američan Jimmy Connors, Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal.

Letos Djokovič překonal i Federerův rekord v počtu týdnů strávených v čele žebříčku. Švýcarův výkon 310 týdnů překročil už v březnu a na konci roku 2021 jich bude mít na kontě 348. Ziskem wimbledonského titulu se vyrovnal svým rivalům Federerovi a Nadalovi, všichni nyní mají na kontě rekordních 20 grandslamových trofejí.

PAŘÍŽ (tvrdý povrch, dotace 3 084 450 eur)
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Hurkacz (7-Pol.) 3:6, 6:0, 7:6 (7:5)
Medveděv (2-Rus.) - A. Zverev (4-Něm.) 6:2, 6:2

Reklama

Související témata: