Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Jiříček je znovu v reprezentaci: Už na sebe cítím tlak

Matěj VybíralPrávo

V sedmnácti letech prožívá už svůj druhý reprezentační sraz. Hokejista David Jiříček si skvělými výkony v Plzni vysloužil pozvánku na Karjala Cup. Loni si na stejném turnaji zahrál jeden zápas, tentokrát mu trenéři slibují větší prostor na ledě včetně přesilovek a oslabení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plzeňský zadák David Jiříček na tréninku národního týmu.

Článek

Nominace do národního týmu si mladý bek moc váží. „Na tréninku nic nevypustím, odmakám vše do posledních sil. Vážím si každé minuty v reprezentačním dresu," říká Jiříček pokorně. Za poslední rok v Plzni udělal velký progres. Vypracoval se v klíčového obránce Škody a oproti loňské sezoně si zahraje v průměru o tři a půl minuty více. „Jsem rád, že mi trenéři dávají důvěru. Doufám, že se díky zkušenostem v reprezentaci ještě posunu," věří na svůj věk mohutný obránce.

Jiříčka chválí i reprezentační kouč Filip Pešán. „Jeho hra v extralize se mi líbí. Když máme tak talentovaného hokejistu, byl by hřích mu nedat šanci," myslí si trenér, který dodává, že Jiříček se může stát stabilní součástí národního týmu. „Neříkám, že teď má na olympiádu, ale proč by nemohl jet na mistrovství světa," nadhazuje Pešán.

Ačkoliv je mu teprve sedmnáct let, Jiříček už není na Karjala Cupu nováček a očekává se od něj spolehlivý výkon. „Už je na mě vyvíjen tlak a musím se s ním popasovat. Nervozita mě trochu trápí, ale snažím se s ní pracovat, aby byla jen mírná a zdravá. S tou může člověk podat maximální výkon," popisuje obránce.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

David Jiříček z Plzně při samostatných nájezdech, v brance Dominik Hrachovina z Českých Budějovic.

Jiříčkovi pomáhá, že jako Pešánovi asistenti v reprezentaci působí plzeňští Martin Straka a Jaroslav Špaček. „Je to pro mě výhoda, ale rozhodně ne žádná záruka, že budu hrát. Stačí, aby se mi nepovedl jeden trénink nebo zápas a hned skončím na tribuně," je jasné rodákovi z Klatov.

Od obou olympijských vítězů v Plzni často slýchá, v čem se má zlepšit. „Říkají mi, že musím zapracovat hlavně na bruslení a obranné činnosti," prozrazuje Jiříček. Jaroslava Špačka, bývalého obránce, má jako svůj velký vzor. „Jeho rady, například ať se nebojím hrát jeden na jednoho, si beru k srdci," dodává.

Straka na Jiříčkovi oceňuje zejména pokoru a schopnost poučit se z chyb. „Už v tak mladém věku umí přiznat, že něco pokazil. A když se mu něco povede, nelítá v oblacích. Je týmový hráč a má všechno, co by měl novodobý hokejista umět. Talent mu nechybí, snad si svou cestu za úspěchem nepokazí," doufá generální manažer plzeňského týmu.

Jiříček má slušně našlápnuto k úspěchu v draftu do NHL. V aktuálním pořadí prestižního kanadského serveru Sportsnet mu patří šestá příčka, mezi obránci je první. Budoucnost ale zatím talentovaný hokejista příliš neřeší. „Prognózy se snažím ignorovat. Z týmů NHL nemám žádnou preferenci, v zámoří nefandím nikomu. Uvidím, jestli si mě vůbec někdo vybere," uzavírá Jiříček.

Reklama

Související témata: