Hlavní obsah

Neskutečná paráda na Karjale! 16letý ruský supertalent se stal nejmladším střelcem sborné

Neskutečnou parádu zakončenou gólem předvedl v sobotním utkání hokejového turnaje Karjala v Helsinkách proti Švédsku teprve útočník Ruska Matvej Mičkov. Jeden z největších aktuálních talentů světového hokeje si za brankou soupeře nabral puk na čepel hole, aby jej pak hodil za záda gólmana Tre kronor Gustafa Lindvalla.

Foto: Profimedia.cz

Útočník ruské sborné Matvej Mičkov před brankářem Švédska Gustafem Lindvallem.

Článek

Mičkov, který v 22. minutě vyrovnával na průběžných 1:1, tak dal vzpomenout na deset let starý trik finského útočníka Mikaela Granlunda, který podobnou fintu vytáhl v semifinále mistrovství světa 2011 v Bratislavě proti sborné. "Nemyslel jsem si, že můj první gól za národní tým bude tak krásný," prohlásil Mičkov v krátkém rozhovoru po druhé třetině utkání

Útočník Petrohradu se v 16 letech a 11 měsících stal historicky nemladším autorem branky v dresu ruského nároďáku. Překonal tak forvarda Alexandra Ovečkina, který v roce 2003 skóroval v 17 letech a 11 měsících.

Sborná vzala na Karjalu, stejně jako před rokem, výběr mladých hráčů, kteří by na přelomu roku mohli startovat na juniorském mistrovství světa. Ve čtvrtek proti Finsku se Mičkov stal historicky nejmladším hráčem v reprezentaci sborné, když překonal i brankáře Vladislava Treťjaka a Alexandra Ovečkina, kteří debutovali až jako sedmnáctiletí.

"To se často nevidí. Na rozhodnutí měl zlomek sekundy. Byl to samozřejmě parádní gól," řekl zastupující kouč sborné Sergej Zubov.

Rusko, které nakonec Švédům podlehlo 2:4, bude v sobotu posledním soupeřem českého nároďáku na turnaji v Helsinkách.

Reklama

Související témata: