Hlavní obsah

Chorzów - Plzeň 0:2Náhradník Štípek přišel a za sedm minut rozhodl o plzeňské výhře

MinutaMin. Tým Hráč Akce
80. Štípek 0 : 1
85. Ďuriš 0 : 2
Záznam online reportáže

Trefa dvacetiletého plzeňského náhradníka Štípka rozhodla o výhře českého týmu v prvním zápase třetího předkola Evropské ligy. Debutant v sestavě Vrbova týmu se trefil už po sedmi minutách na trávníku a korunoval tak převahu Západočechů, kteří byli celý zápas v polském Chorzówě jasně lepší. Zasloužené vítězství pak pečetil takřka vzápětí Ďuriš, který využil zmatků v obraně Ruchu a chyby gólmana. Pozice Plzně je tak před odvetou, která se hraje za týden ve Štruncových sadech víc než slibná. Vždyť doma si může dovolit i gól prohrát a přesto postoupí dál...

Foto: www.fcviktoria.cz

Plzeňský Vladimír Darida (vpravo) bojuje s Malinowským z Ruchu Chorzów.

Článek

Poláky měl dokonale přečtené, takže plzeňský kouč Pavel Vrba své svěřence nabádal: „V obraně jsou domácí zranitelní. Proto držte míč, přesně a hlavně rychle přihrávejte, zkoušejte střílet!"  Hráči na apel slyšeli, takže po krátkém úvodním vyčkávání a oťukávání protivníka, během něhož se dostal k jediné nebezpečnější střele na bránu Bolka nepokrytý Janoszka, měl český tým evidentně navrch.

Převaha, ale efekt chyběl

Lepším pohybem, měněním míst a přesnou kombinací ovládl hru a dostával se i k zakončení. Žel nepřesnému, i když třeba Kolář se už po čtvrthodině řítil po hrubce stopera Stawarczyka do šance víc než slibné a Ďurišovi se pak dvakrát během devíti minut slibné příležitosti rovněž nabízely. V té první ovšem jeho střelu zblokoval Sadlok, v druhé pak bránu trestuhodně minul.

A protože i tečovaná rána agilního Daridy bránu domácích minula, zúročení vytrvalé plzeňské převahy se nedostavilo.

Přišel, rozkoukal se a rozhodl

I ve druhé půli měl ovšem Vrbův tým jasně navrch a de facto nepouštěl fotbalisty Ruchu za půlící čáru. Gólové vyjádření se však nedostavovalo, neboť rány Limberského, stejně jako Koláře či Filla domácí obránci zblokovali. A když střet Koláře s gólmanem Peškovičem italský sudí jako penaltový neposoudil a plzeňský záložník si ani při další akci v 63. min. pokutový kop nevymodlil, zdálo se, že Poláci nejhorší chvíle přečkali.

Zvláště, když Limberského střela v 66. min. tyč Peškovičovy brány rovněž minula a největší příležitost zápasu tak zůstala zase nezužitkována.

Pak však přišel na trávník mladík Štípek a hned v prvním duelu v dresu plzeňského týmu vstřelil po  pouhých sedmi minutách po akci Filla  zblízka důležitý gól. Dezorientovaní a vykolejení Poláci se úplně sesypali a Ďuriš  toho využil k tomu, aby je takřka vzápětí  dorazil. Vystřelil totiž z dost těžkého úhlu a brankářiu Ruchu Peškovičovi propadl míč mezi nohama do sítě.

Dvoubranková výhra v Polsku tak vlastně posouvá Plzeň už nyní do dalšího kola. Vždt za týden doma si může dovolit prohrát odvetu o gól a přesto postoupí.

Ruch Chorzów - Viktoria Plzeň 0:2
Branky: 79. Štípek, 85. Ďuriš. Rozhodčí: Damato - Nicoletti, De Luca (všichni It.). ŽK: Straka, Piech - Limberský, Ševinský. Diváci: 4500. Poločas 0:0.
Chorzów: Peškovič - Djokič, Stawarczyk, Sadlok, Szyndrowski - Zieňczuk, Straka (58. Lisowski), Malinowski, Janoszka (61. Starzynski) - Jankowski - Piech (80. Niedzielan).
Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo, Kolář (88. Hanousek), Hora (72. Štípek) - Ďuriš (89. Hejda).

Reklama

Související témata: