Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda Číňana přespurtoval a pro zlato si doběhl naprosto suverénně

Londýn
Aktualizováno

Triumfem českého reprezentanta Davida Svobody skončil závod v moderním pětiboji. Rozehrál ho výborně, neboť úvodní soutěž v šermu vyhrál, aby pak sice po plavání první příčku vyklidil, ale po parkuru se na ni zase vrátil. Nakonec rozhodl závěrečný běh kombinovaný se střelbou, do něhož vyběhl Svoboda s náskokem pouhé sekundy před Čung-žung Cchao. V dramatickém rozuzlení měl sice Číňan přesnější mušku, ale Svoboda daleko více sil, takže soupeře vyloženě přespurtoval a pro zlato si doběhl naprosto suverénně.

Foto: Mike Hutchings , Reuters

David Svoboda si běží pro zlato.

Článek
Fotogalerie

"Jsem v euforii, úplně létám. Momentálně tak dva metry nad zemí," nechal se opájet český moderní pětibojař štěstím, které na něho dolehlo. Zaslouženým, protože ve finiši proti němu neměl Číňan nárok.

"Užívám si ten pocit s olympijskou medailí na krku," opakoval David Svoboda po dekorování stále dokola, jako by nemohl uvěřit, že je olympijský vítězem.

Šerm základem triumfu

Před čtyřmi lety v Pekingu ovládl úvodní střelbu a ve velkém stylu rozjel také soutěž v Londýně. Vyhrál úvodních osm soubojů, první porážku mu až v devátém utkání připravil Japonec Tomii.

Sedmadvacetiletý pětibojař z pražské Dukly se ale dál přetahoval s nejlepšími v čele a připsal si například důležité vítězství v dílčím duelu o první místo s Lesunem. Závěr pak zvládl úplně nejlépe a vytvořil si velmi nadějnou pozici pro dalších disciplín.

Ve druhé disciplině, jímž bylo plavání na 200 metrů volný způsob, se ovšem Svobodovi nedařilo. Ve čtvrté rozplavbě skončil časem 2:04.86 až sedmý a připsal si na konto 1304 bodů, což pochopitelně znamenalo propad v celkovém pořadí. Druhý český reprezentant Polívka si naopak trochu polepšil, neboť skončil třetí a sebral tak 1328 bodů. Rozplavbu vyhrál Maďar Kasza.

Nejrychlejší v plavání byl Egypťan El Džezírí (1:56.70) před domácím Woodbridgem a Číňanem Čung-žung Cchao. Polívka byl desátý nejrychlejší, Svoboda pak sedmnáctý, takže vedoucí příčku vyklidil a propadl se na druhé místo. Do vedení se po plavání dostal Číňan Čung-žung Cchao, na kterého ztrácel Svoboda 48 bodů. Třetí Rus Lesun má na Svobodu manko 16 bodů.

Polívka figuroval po plavání na 26. místě se ziskem 2016 bodů, v parkuru ovšem na osmiletém valachovi Umbertovi de Fauquezovi nasbíral 60 trestných bodů, další čtyři si připsal za překročení časového limitu.

Trestné body z parkuru vlastně výhrou

Svoboda se sedmiletým valachem Fellow van T nasbíral na parkuru 60 trestných bodů a osm dalších za překročení časového limitu, ale i toto manko mu stačilo, aby se vrátil na první příčku. Vedoucí Číňan Čung-žung Cchao totiž parkur vyloženě pokazil a své konto zatížil 120 trestnými body. Pro Svobodu se tak stal parkur v Londýně vlastně výhrou.

Nejlépe olympijský parkur absolvovali Maďaři Kasza a Marosi, kteří ho  zvládli čistě, stejně jako Ital De Luca.

Před během si věřil. A potvrdil to!

Poslední disciplinou, která na moderní pětibojaře čekala, byl běh spojený se střelbou. Svoboda vyběhl na trať o pouhou sekundu dříve, než druhý Číňan Čung-žung Cchao, protože čtyřbodový rozdíl v pořadí představoval právě onu sekundu.

"Před během jsem si věřil, ale překvapilo mě, že Číňan vydržel tak dlouho. Věděl jsem, že nesmím moc chybovat ve střelbě, že si mohu dovolit tak maximálně čtyři chyby," přiznával Svoboda.

Na trati spolu sváděli dramatický boj. Svoboda hned při první ze tří střeleckých položek udělal o chybu víc a propadl zase na druhé místo. Na konci druhého kilometrového okruhu ale Číňana doběhl a drama vrcholilo při třetí střelbě. Cchao Čung-žung znovu odstřílel z laserové pistole lépe.

Své síly ale přecenil, nasazenému tempu ve zvlněném terénu podlehl, takže český reprezentant ho na závěrečném úseku přesprintoval a do cíle sil běžel pro primát s jasným náskokem. O jeho suverénním olympijském vítězství nebylo vůbec pochyb. Vysílený Číňan bral nakonec stříbro, na bronzovou příčku se nakonec prodral Maďar Marosi.

"Doufal jsem, že Číňana předběhnu dříve než na začátku třetího kilometru," vypadlo ze Svobody po zlatém triumfu.

Druhý český reprezentant Polívka se nakonec zlepšil na celkovou patnáctou příčku.

Konečné pořadí: 1. Svoboda (ČR) 5928 b. (šerm: 1024 - plavání: 1304 - parkúr: 1132 - kombinovaný běh a střelba: 2468), 2. Cchao Čung-žung (Čína) 5904 (1000 - 1376 - 1080 - 2448), 3. Marosi (Maď.) 5836 (880 - 1336 - 1200 - 2420), 4. Lesun (Rus.) 5764, 5. Gebhardt (Něm.) 5756, 6. Daniel (Rak.) 5744, 7. Mojsejev (Rus.) 5736, 8. Kinderis (Lit.) 5732, ...15. Polívka (ČR) 5652 (688 - 1328 - 1136 - 2500).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články