Hlavní obsah

Ukrajina - Česko 0:0Češi na Ukrajině neoslnili, po šťastné remíze mají o čem přemýšlet

Lvov

Loňská trpká lekce od Norů se na Ukrajině neopakovala, poslední přípravu před vstupem do kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 v Brazílii česká fotbalová reprezentace ve středu ve Lvově se štěstím zvládla a s domácím týmem uhrála remízu. Před zářijovým duelem v Dánsku o kvalifikační body to ovšem v její hře skřípalo, ve druhé půli se musela vlastně neustále bránit, ale i když si bez Rosického a Plašila nerozhodným výsledkem zvedla sebevědomí, má trenér Bílek o čem přemýšlet.

Foto: Jan Tauber

Václav Pilař (v bílém) se snaží udržet míč před dotírajícím soupeřem z Ukrajiny.

Článek

Ukrajinci s bouřícím publikem v zádech - po lístcích na zápas ve Lvově se jen zaprášilo a v narvaných ochozech bylo na 35 tisíc diváků - začali aktivně. Dokonce tak, že trenér Bílek už po pár minutách povstal z lavičky a vydal se k postranní čáře, protože hlavně pohyblivý Děvič obranu jeho týmu párkrát pozlobil.

Po Bílkovi povstal i Blochin

Naštěstí jen pozlobil, neboť s míči posílanými do šestnáctky si gólman Čech poradil a ani rychlý výpad krajního obránce Selina zakončený po třinácti minutách stříleným centrem před bránu nenašel nabíhající adresáty. Však i Blochin se vydal do své zóny a začal svým svěřencům radit, jak by měli zadní řady soupeře rozebrat. Jedna dvě kolmé přihrávky středem obrany na Selezněva Ukrajincům opravdu vyšly, než si na ně začali dávat Sivok s Kadlecem pozor.

Český tým se navíc postupně rozehrával, už tolik neztrácel míče a začal si i přesněji nahrávat, takže partie se přesunula do středu hřiště, odkud nehrozilo ani jednomu brankáři nebezpečí. Jiráček z tohoto trendu v 25. min. vybočil, jenže jeho prudká střela mířila přímo do náruče Pjatova, Konopljanka dopadl s technickým pokusem podobně.

Spoluhráče tím znovu vyburcoval, takže před přestávkou měli zase navrch, neboť české fotbalisty začali napadat už na jejich polovině. Ukrajinské snažení ovšem dál končilo na hranici Čechovy šestnáctky. Až dvě minuty před koncem poločasu proběhl Děvič až před vybíhajícího Čecha, ale vyložené šance se lekl a bránu přestřelil.

Čech zabránil pohromě

I po půli ovšem patřil zápas Ukrajincům, kteří začali náporem a přitiskli český tým k bráně. Snaha prosadit se kombinací až před Čecha jim však nevycházela, střeleckým pokusům ze střední vzdálenosti pak scházela přesnost.

Až Rakickij mířil v 62. min. z trestného kopu přesně do rohu brány, ale Čech míč bravurně vytáhl na roh a zabránil pohromě. Nápor domácích však gradoval, Zozujla ale krok před prázdnou bránou v tisíciprocentní šanci na míč nedosáhl.

V samotném závěru měli šance i Češi - a jaké. Jenže rychlík Petržela se samostaného úniku na hrotu zalekl, nehlídaný Sivok pak po rohu hlavičkoval jen těsně vedle.

"Je třeba přiznat, že soupeř byl lepší, my jsme se dostali do hry až ve druhé půli. Ve skvělé kulise si vypracoval několik nebezpečných závarů, dlužno ale dodat, že nás předvedenou hrou v ničem nepřekvapil," poznamenal Bílek bezprostředně po skončení zápasu.

Ukrajina - ČR 0:0
Rozhodčí: Mažič - Radojičič, Ristič (všichni Srb.). ŽK: Chačeridi, Yoyulja - Jiráček, Darida, Pekhart. Diváci: 35 000.
Ukrajina: Pjatov - Butko, Chačeridi, Rakickij, Selin - Zozujla, Timoščuk (46. Gusev), Garmaš (72. Bezus), Konopljanka (46. Rotan) - Selezňov, Děvič (71. Stěpaněnko). Trenér: Blochin.
ČR: Čech - Gebre Selassie (78. Rajtoral), Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Darida (87. Suchý) - Jiráček (84. Hušbauer), Kolář, Pilař (65. Rezek) - Lafata (57. Pekhart). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: