Hlavní obsah

Švancara se poprvé v lize trefil hlavou a Zbrojovka otočila zápas s Budějovicemi

Čestmír FolkSport.czPrávo

Fotbalisté Brna se po dvou propadácích s Jabloncem a na Slavii v dalším prvoligovém utkání s Českými Budějovicemi zvedli. Přestože v poločase prohrávali 0:1, po pauze otočili třemi góly zápas ve svůj prospěch. O skvělý obrat se zasloužil především kapitán Zbrojovky Petr Švancara, který nejprve srovnal na 1:1, a poté svým premiérovým gólem hlavou v nejvyšší soutěži strhl vedení na brněnskou stranu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Budějovic Michal Daněk dostává gól. Zleva jeho spoluhráči Rudolf Otepka a Roman Lengyel.

Článek

Paradoxní je, že se prosadil hlavičkou proti urostlým budějovickým stoperům Řepkovi a Lengyelovi. „Asi jsem stál tak dobře, že si mě nevšimli. A pro centrovaný balón si nešel ani brankář Daněk," usmíval se po utkání šťastný Švancara, jehož překvapilo, jak moc soupeře dva inkasované góly zaskočily. „Myslel jsem, že nás po nich začnou Budějovičtí tlačit. My jsme ale už hru ovládli a přidali jsme ještě třetí branku. Náramně nám vyšla střídání," narážel Švancara především na povedenou dělovku Glasera, který se trefil hned při své premiéře v Gambrinus lize.

První ligový duel v kariéře vyšel také brankáři Petrovi, jenž dostal tentokrát přednost před Doležalem. Dařilo se i Susovi, který nahradil zraněného Kaufmana, jenž musel opustit hřiště s naštípnutou klíční kostí. „Glaser, Petr i Sus naznačili, že budou přínosem. Zranění Pepy Kaufmana mi ovšem hodně kalí radost z vítězství. V dalších zápasech nám bude citelně chybět, avšak musíme si i bez něj poradit. Získali jsme strašně důležité tři body, v nadcházející reprezentační pauze se nám bude trénovat mnohem lépe, než kdybychom s Budějovicemi doma ztratili," přemítal kouč Zbrojovky Petr Čuhel.

Svoje mužstvo pochválil za výtečnou druhou půli. „Nechápu ovšem, proč jsme zase začali tak ustrašeně. Do přestávky jsme byli strašně málo agresivní, prohrávali jsme skoro všechny osobní souboje. Tentokrát jsme se ale naštěstí včas vzpamatovali," těšilo trenéra Brna.

Jihočeši šli do kolen

Čuhelův protějšek, kouč Českých Budějovic František Cipro, musel naopak skousnout už pátou porážku v řadě. „Už poněkolikáté jsme vedli, ale nakonec jsme nebrali ani bod. To by se nám nemělo stávat, vždyť máme v týmu kupu zkušených fotbalistů," marně si lámal hlavu, proč Jihočeši nedokážou dotáhnout dobře rozehraná střetnutí do úspěšného konce.

Zklamaný Cipro označil za klíčový moment vyrovnání Zbrojovky krátce po změně stran. „Domácím, které hnali dopředu diváci, narostla křídla. My jsme naopak šli do kolen," posteskl si.

Budějovičtí mají po šestém kole na kontě pouhé tři body, ale Cipro se nebojí, že by mu série nezdarů mohla podtrhnout trenérskou židli. „Obavy nemám. Před rokem jsme na tom taky byli po úvodních kolech bídně a pak jsme se z nepříznivé situace rychle dostali. A nakonec jsme skončili desátí," připomněl.

Reklama

Související témata: