Hlavní obsah

Slovácko - Jablonec 0:1Lafata znovu skóroval a Slovácko pod koučem Habancem poprvé prohrálo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
57. Lafata 0 : 1
Záznam online reportáže

Uherské Hradiště

Fotbalisté Jablonce zvítězili v osmém kole první ligy brankou kanonýra Lafaty nad Slováckem 1:0 a posunuli se na první místo v tabulce. Severočeši ukončili nelichotivou sérii a poprvé v ligové soutěži po deseti zápasech zdolali Slovácko na jeho hřišti.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fotbalisté Jablonce oslavují branku Davida Lafaty.

Článek

Celý první poločas měli neplodnou územní převahu domácí, po změně stran už diktoval tempo aktivnější Jablonec. Po třech vítězstvích pod vedením kouče Habance, který dnes oslavil 43. narozeniny, Slovácko poprvé prohrálo.

Domácí fotbalisté se v dešti na kluzkém trávníku pohybovali jistěji a dostali soupeře pod tlak, do gólových šancí ale jejich snaha nevedla. Neujalo se ani nakopávání dlouhých míčů z hloubi pole na útočníky Doška s Kovářem. Všechny pokusy pochytali jablonečtí zadáci do ofsajdové pasti. Jen za první poločas takto hosté zastavili jedenáct útočných akcí, na jejich brankáře Valeše nemířila ani jedna přímá střela.

Jablonec sázel na rychlé protiútoky, ale troskotal na nepřesné kombinaci. Ofenzivním pokusům dostat míč na jediného útočníka Lafatu chyběla přesnější přihrávka. I bez potrestaného kapitána Trousila byla domácí obrana jistá, akce středem hřiště s přehledem likvidovali stopeři Daníček s Mezlíkem. Tři ojedinělé střely mířily do náruče brankáře Melichárka.

V brance Jablonce do druhého poločasu nahradil Špit zraněného Valeše, na opačné straně hřiště začal v hustém lijáku ukazovat své kvality Lafata. V 54. minutě musel Melichárek dvakrát v rychlém sledu zakročit proti jeho akcím: nejprve vyrazil ránu pod břevno a vzápětí zlikvidoval i jeho hlavičku.

Do třetice už ale Melichárek kapituloval, poté co v 57. minutě po přihrávce Beneše dorazil Lafata takřka z brankové míč do sítě. Po vedoucím gólu se hra Jablonce výrazně změnila. Středová řada začala hrát aktivněji a zpřesnila kombinaci. Slovácko v závěrečné čtvrthodině ještě vsadilo na ofenzivní hru a do vyložené gólové šance se dostal minutu před koncem Kerbr, ale netrefil branku.

1. FC Slovácko - Baumit Jablonec 0:1 (0:0)
Branka: 57. Lafata. Rozhodčí: Kocourek - Košec, Kocián. ŽK: Valenta, Kubáň - Čížek, Špit. Diváci: 4483.
Slovácko: Melichárek - Reinberk, Daníček, Mezlík (85. Kuncl), Kubáň - Hlúpik, Valenta (78. Trávník), Volešák, Kerbr - Kovář (73. Lukáš), Došek. Trenér: Habanec.
Jablonec: Valeš (46. Špit) - Štochl, Beneš, Novák, Jablonský - Čížek, Zoubele (81. Vaněk), Loučka - Kopic (90. Eliáš), Kovařík - Lafata. Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: