Hlavní obsah

Jihlava - Sparta 1:1Sparťanská bída pokračuje, na Vysočině uhrála jen bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Kadlec 0 : 1
31. Tecl 1 : 1
Záznam online reportáže

Karel FeltPrávo

Sparťanská bída po reprezentačních přestávkách zřejmě pokračuje. V sychravém nedělním večeru uhráli letenští fotbalisté po nemastném výkonu na trávníku nováčka v Jihlavě jen bod a v tabulce klesli za Olomouc.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Stanislav Tecl z Jihlavy a Tomáš Zápotočný ze Sparty.

Článek

Před začátkem utkání se poprvé a naposledy spojily oba fanouškovské tábory a vyvolávaly jméno gólmana Jaromíra Blažka. Ještě před rokem ikona Sparty, dnes opora Vysočiny, nastoupila k 400. prvoligovému utkání, což bylo napsáno i na dresu, který převzal.

Oslavu pokazil Kadlec

První střelu na bránu sice vyslal Krejčí,ale Blažek ji jen kontroloval očima, protože minula pravou tyč. Zato Šourek měl na kopačce v 7. minutě tutovku. Po trestném kopu Vaculíka k němu propadl míč na hranici malého vápna, kde byl sám, ale trefil jen padajícího Vaclíka, za kterým zívala prázdná branka.

Vysočina byla i bez zraněného režiséra Kolouška aktivnější. Do ofenzivy ji hnalo vyprodané hlediště. Přihrávky i vysoké centry, hledající Tecla, odvracela s přehledem obrana hostí. A pak přišel jejich bleskový úder. Grajciar poslal kolmici mezi vysunuté stopery. Na ofsajdové hraně převzal míč Kadlec a svoje čtyřicetimetrové sólo zakončil technickou střelou mezi nohy bezmocného Blažka a zkazil mu tak oslavu jubilea.

Domácí nešli do kolen, naopak zvýšili tlak. Po trestném kopu Vaculíka hlavičkoval Šourek těsně vedle a krátce na to dělovku Oberta z dvaceti metrů vytáhl bravurně na roh Vaclík. Když se Sparta dostala k další akci, Blažek si Kadlecův centr na nabíhajícího Balaje už pohlídal. O chvilku později pak Balaj pálil zblízka vedle brány. Další velkou šanci měli domácí, když obrana Sparty zapomněla na Vaculíka, ten zleva prolétl do šestnáctky, ale míč prosvištěl podél celé branky za čáru.

Teclova odpověď z ofsajdu

Holek chybnou přihrávkou nabídl Jihlavě možnost k protiútoku, ale stihl v posledním okamžiku obrat Tecla o míč. Holek zabrnkal na nervy sparťanů znovu o pár minut později, ale znovu nebezpečí sám odvrátil. Další slibnou kolmou akci domácích zastavil Jarošík. Sparta vypadla z tempa a koledovala si o gól a domácí jí vyhověly.

Po půlhodině hry zahrával Vaculík roh z pravé strany, míč propadl k nekrytému kanonýrovi Teclovi a ten si ránou zblízka připsal desátý podzimní ligový gól. Stál však v ofsajdu. Sparťanům obranné standardky nejdou. Po další mohl zvýšit Jungr, kdyby trefil bránu. V poslední minutě první půle byl v další šanci Tecl, ale Vaclíka nejprve neprostřelil a jeho druhý pokus skončil vedle levé tyče. V závěru poločasu zkropili hasiči fanoušky hostí, kteří nadávali a ničili sedačky.

Kweuke nepomohl

V úvodu druhé půle střílel Krejčí z trestného kopu mimo bránu a Hušbauer z metru obstřelil Blažka i s brankou, ale hosté měli míč častěji na kopačkách. Při další akci sebral Šourek na poslední chvíli míč z hlavy Balaje. Obrovskou šanci měli na druhé straně domácí po necelé hodině hry, Karlík poslal do sóla Jungra, ale ten dlouho váhal se střelou a pak při kontaktu se Švejdíkem jen upadl, byť o faul nešlo.

Jihlava jako by začala ztrácet síly, ale profesorsky a doširoka hrající Pražané toho nedokázali využít. Na hlavičce Jarošíka po rohovém kopu si Blažek smlsnul. Domácí po čase vyrazili do brejku. Masopust předložil lahůdku na malé vápno Kučerovi, ale Pamič mu balón v posledním okamžiku ukopl. Na druhé straně chyběly centimetry ke skórování Zápotočnému. Sporný byl moment, kdy se Hušbauer s míčem na prsou tlačil mezi stopery, ale ti ho nepustili a sudí mlčel. I když závěr patřil Spartě, kdy už na hrotu hrál Kweuke, ani on hostům k vítěznému gólu nepomohl.

FC Vysočina Jihlava - Sparta Praha 1:1 (1:1)
Branky: 31. Tecl - 11. Kadlec. Rozhodčí: Královec - Slyško (SR), Wilczek. ŽK: Rada - Hušbauer, Holek, Švejdík. Diváci: 4100 (vyprodáno).
Jihlava: Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Karlík - Masopust (84. Kosak), Rada, Jungr, Vaculík - Tecl (50. Sedláček, 61. Kučera). Trenér: Komňacký.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Holek, Jarošík, Pamič - Kadlec, Hušbauer, Matějovský, Grajciar (46. Švejdík), Krejčí (82. Přikryl) - Balaj (63. Kweuke). Trenér: Lavička.

Reklama