Hlavní obsah

Kvitová nestačila na osmnáctiletou Britku a završila černý den Čechů na Australian Open

jis, ocSport.cz
Aktualizováno

Černý den českých tenistů na Australian Open završila Petra Kvitová, která ve druhém kole dvouhry prohrála s osmnáctiletou Britkou Laurou Robsonovou 6:2, 3:6 a 9:11. Na turnaji končí i Lucie Šafářová, která podlehla Srbce Jovanovské a také Lukáš Rosol, který ztroskotal na Milosi Raonicovi. Deblový titul neobhájí Radek Štěpánek, jenž společně s Indem Leandrem Paesem nestačil na dvojici Erlich, Anderson.

Foto: David Gray, Reuters

Zklamání ve tváři Petry Kvitové během zápasu s Britkou Laurou Robsonovou

Článek
Fotogalerie

Mladá Britka vstoupila do zápasu evidentně nervózní, vyrobila dvě dvojchyby a prohrála hned úvodní gem, aniž by v něm získala fiftýn. Kvitová, která znovu velmi často kazila, ale nedokázala brejk potvrdit a Britka se vrátila zpět do setu. Ale jen nakrátko. Ve vyrovnaných gemech se přece jenom riskantní hra osmé nasazené Kvitové vyplácela a první sadu získala pro sebe.

Ve druhém dějství se ovšem výkon Robsonové zlepšil a fedcupová vítězka z posledních dvou let naopak ještě navýšila počet nevynucených chyb a dvojchyb. Osmnáctiletá tenistka se ujala vedení 5:1. Kvitová vsadila na riskantní hru, která jí začala konečně vycházet. Druhý set už ale nezachránila.

Naopak ve třetí sadě povzbuzená zlepšenou hrou z konce druhého setu Kvitová vybojovala hned první gem, do něhož servírovala Britka a ujala se vedení 3:0. Robsonové se ale podařilo dostat se zpět do zápasu. Notně jí k tomu dopomohla sama Kvitová, která v páté hře při shodě zahrála dvě dvojchyby v řadě a celkově na podání doslova hořela.

Rodačce z Melbourne se podařilo vývoj třetí sady dokonce otočit, když v jedenácté hře získala podání Kvitové a v následující hře podávala na vítězství v zápase. To jí sice Kvitová nedovolila a ztracené podání si vzala zpět. Stejná situace se ovšem opakovala v osmnáctém gemu, když Robsonová Kvitové servis sebrala, ale v následující hře už zápas do vítězného konce dovedla.

Kvitová vyrobila během duelu celkem 18 dvojchyb a 51 nevynucených chyb. "Ještě nikdy jsem se tak neprala s podáním jako dneska, to byl klíč," komentovala Kvitová hlavní problém. "Nezahrála jsem dobrý zápas. Nezvládla jsem to," řekla osmá hráčka světového žebříčku českým novinářům v Melbourne.

Raonic ničí české hráče

Třináctý nasazený Kanaďan Raonic kosí české zástupce, už v úvodním kole vyřadil Jana Hájka a ve čtvrtek mu nekladl větší odpor ani Lukáš Rosol.

Pro oba tenisty šlo v Melbourne o vůbec první vzájemné střetnutí. Už v prvním setu se dopustili několika nevynucených chyb, ale předvedli také velmi dobrý servis a vyrovnaný duel nakonec dospěl až do tie-breaku. V něm rozhodl tvrdý servis Raonice, rodáka z Černé Hory, proti kterému neměl Rosol na příjmu šanci uspět.

Zkraje druhé sady si oba tenisté neudrželi servis, hned na začátku Raonic čistou hrou zaskočil českého reprezentanta, ten si ale vzápětí své podání vzal zpátky. Pak ale Kanaďan začal naplňovat papírové předpoklady a druhý set získal hladce 6:2. Ani vstup do třetího dějství se Rosolovi nevydařil podle představ - hned na úvod ztratil servis a Raonic získal náskok dvou gemů.

Český tenista už v dalším průběhu utkání nedokázal odpovědět na dobrý servis svého soupeře, Raonic jeho odpor brzy zlomil a nakonec proměnil hned první mečbol. Rosol se tak v Melbourne letos rozloučil po druhém kole, před rokem vypadl hned v první fázi.

Šafářová doplatila na zpackaný úvod druhého setu

Nečekaný konec už ve 2. kole turnaje potkal rovněž Lucii Šafářovou. Česká reprezentantka a sedmnáctá nasazená hráčka podlehla ve dvou setech Srbce Jovanovské, 56. tenistce v žebříčku WTA. První set byl oboustranně vyrovnaný a v dlouhých výměnách rozhodovaly maličkosti. Nakonec jej však získala Srbka 7:5, Šafářová navíc zakončila první dějství dvojchybou.

Druhou sadu začala Šafářová mizerně, nejprve si Jovanovská připsala čistou hru a poté sebrala české hráčce podání. Srbku náskok povzbudil, naopak Šafářová se ani v dalším dějství nevyvarovala nevynucených chyb. Zabrala sice až na konci druhého setu, kdy odvrátila mečbol a zahrála několik dobrých úderů, získala tři gemy za sebou, na zvrat zápasu však už bylo příliš pozdě. Také druhý set prohrála česká reprezentantka 5:7 a v Melbourne skončila.

Radek Štěpánek, jenž v 3. kole singlu narazí na světovou jedničku Srba Djokoviče, nečekaně vypadl už v 1. kole čtyřhry. Společně se svým parťákem Leandrem Paesem nestačili na jihoafricko-izraelský pár Kevin Anderson - Jonathan Erlich a prohráli ve dvou setech 3:6 a 5:7. Štěpánek tak nenaváže na loňský premiérový grandslamový triumf.

Australian Open, 2. kolo:
Muži - dvouhra:
Raonic (13-Kan.) - Rosol (ČR) 7:6 (7:2), 6:2, 6:3
Muži - čtyřhra, 1. kolo:
Anderson / Erlich (JAR/Izr.) - Štěpánek, Paes (2-ČR/Indie) 6:3, 7:5
Ženy, dvouhra:
Kvitová (8-ČR) - Robsonová (Brit.) 6:2, 3:6, 9:11on-line
Jovanovská (Srb) - Šafářová (17-ČR) 7:5, 7:5
Další výsledky z Melbourne ZDE.

Reklama

Související témata: