Hlavní obsah

Pachuť lži a cílené palby od Bonver Dakar projektu ve mně zůstává, řekl Loprais a odmítl rozhovor České televizi

Praha

Po sedmé etapě pustil Tomáš Vrátný z Bonver Dakar Projektu do Česka nepravdivou informaci, že Aleš Loprais podal protest na Martina Kolomého kvůli tomu, že ho na trati brzdil. I když jezdci Bonver Dakar Projektu věděli, že to není pravda, neozvali se a dodnes se nikdo Lopraisovi neomluvil. Loprais to oznámil na dnešní tiskové konferenci svého týmu.

Foto: Profimedia.cz

Pilot tatry Aleš Loprais

Článek

„Mrzí mě to, protože bych nikdy na českého jezdce nepodal protest, i kdyby to byla pravda. Zašel bych za ním v bivaku a vyříkali bychom si to. Od Vrátného to byla naprosto cílená připravená pomluva, která mě měla poškodit. Protest či stížnost podal Gerard de Rooy na mne a Kolomého. Nakonec se vše vysvětlilo a očistil nás komisař soutěže,“ vrátil se k české „kauze“ Aleš Loprais.

Co se v oné etapě stalo? „Martin Kolomý jel vpředu a já se přes něho nemohl dostat. Dojel nás de Rooy a dožadoval se možnosti předjetí. Po etapě si pak stěžoval, že jsme ho brzdili. To se vysvětlilo, ale nikdo z Bonver Dakar projektu nepřišel s omluvou ani vysvětlením,“ dodal.

„O mně Vrátný šířil informaci, že když mi v páté etapě vypověděla službu elektronika, zamlčel jsem, že mi pomáhal Marek Spáčil. Není to pravda. Po etapě jsem řekl, že se Marek u nás zastavil, snažil se s námi škubnout, ale nehnul s autem, které zastavilo na dost nepříjemném místě. Normálně pokračoval dál. Až mnohem později u nás zastavila německá posádka, která nás roztáhla a my jsme pak dojeli do cíle,“ dodal.

Vrátný mu dluží za tatru

Vrátný jel s Lopraisem loni v jednom týmu. Dodnes mu dluží peníze za tatru, kterou mu ve Frenštátě připravili. „Od začátku to byla cílená palba. Začala ještě doma, když tvrdil, že mě oslovil jako prvního, ale nikdy to neudělal. Na Dakaru to pokračovalo. Je to unfair boj o zviditelnění a sponzory. Tohle na Dakar nepatří,“ dodal Loprais.

„My jsme na Dakaru bojovali s Liazem i Kamazy, ale bylo to v duchu fair play. Dodnes jsme s Jirkou Moskalem kamarádi, při tom jsem ho před pětadvaceti roky porazil v boji o první místo o pouhých devět minut. Válčili jsme na trati, v bivaku jsme byli kamarádi, ale když bylo třeba, tak jsme si pomohli,“ dodal strýc Aleše Lopraise, šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprais.

Odmítl ČT Sport

Aleš Loprais neposkytl ve čtvrtek rozhovor ČT Sport. „Vím, na čí straně stojíte. Speciální magazín z Dakaru byl dělán amatérsky,“ řekl Loprais redaktoru Jiřímu Zítovi. „Ještě po skončení tiskové konference jsme si tady s některými lidmi vyříkávali názory. Ono to je někdy potřeba. Nemohu mlčet a jen na sebe nechat lít špínu, ale vyříkali jsme si to,“ dodal Loprais.

Bonver Dakar projekt vydal z Dakaru prohlášení, že se k pomluvě vyjádří po návratu z Dakaru. Zítra má tiskovou konferenci. „Jsem zvědavý, s jakým vysvětlením přijdou. Je smutné, když spolu Češi na Dakaru nesmyslně válčí před zraky ostatních a škodí to všem, ale lživým nařčením se budu vždycky tvrdě bránit,“ zdůraznil Loprais.

Reklama