Hlavní obsah

Nosu se schodem dal vale i tým Force India

Čtvrtým týmem formule 1, který odhalil svůj monopost pro letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1, byla v pátek dopoledne stáj Force India. Zástupce středu startovního pole v těsné blízkosti okruhu v Silverstonu představil novinku s označením VJM06, která se podobně jako nové ferrari na první pohled odlišuje od svého loňského předchůdce elegantním rovným nosem namísto schodu v přední části.

Foto: Darren Staples, Reuters

Paul di Resta pózuje s novým monopostem týmu Force India s označením VJM06.

Článek

Force India sice nepatří k favoritům seriálu, v závěru loňské sezóny se ale prezentoval solidní šňůrou devíti závodů na bodech a Nico Hülkenberg, letos akvizice Sauberu, v brazilském finále dokonce bojoval o vítězství. „Je příjemné, když můžete stavět na něčem, co je stabilní," poznamenal při premiéře v Silverstonu technický šéf stáje Andrew Green.

Přestože koncept vychází z loňského modelu, podle Greena je letošní monopost plný změn. A zdaleka ne jen v oblasti přední části. „Je to od základů úplně nové auto včetně šasi. Věděli jsme, že máme dost prostoru pro inovaci, a neváhali jsme se do ní pustit. Chceme se posunout ve startovním poli výš. Vizuálně na první pohled upoutá nový nos bez schodu, přestože to v rámci úprav patří k těm menším. Tuhle změnu jsme ale udělali moc rádi, auto je teď mnohem hezčí," prohlásil Green.

Force India zatím nemá po odchodu Hülkenberga zajištěného druhého jezdce, ačkoliv velkým favoritem byl Jules Bianchi. Francouz byl ale dopoledne k vidění v Maranellu na premiéře nového monopostu Ferrari a při odhalení VJM06 tak asistoval jen Paul di Resta. „Jsem opravdu zvědavý, jak se vůz bude chovat. Ještě dnes nás čeká krátký test v Silverstonu a příští týden nebudeme chybět v Jerezu.

Po sérii nadějných výsledků z minulé sezóny britský jezdec o šancích na letošní rok nechtěl spekulovat. „V tento okamžik je těžké stanovovat nějaké cíle. Důležitá bude konzistence výkonů a přenesení toho dobrého ze závěru minulé sezóny. Rádi bychom pravidelně postupovali do třetí části kvalifikace a budovali si tak pozici pro solidní výsledky v závodech," doplnil šestadvacetiletý závodník.

Letošní premiéry monopostů formule 1
28. lednaLotus E21
31. lednaMcLaren MP4-28
1. únoraFerrari F138, Force India VJM06
2. únoraSauber
3. únoraRed Bull
4. únoraMercedes, Toro Rosso
5. únoraCaterham
19. únoraWilliams

Reklama

Související témata: