Hlavní obsah

VIDEO: Býci se kvůli touze po čtvrtém titulu v F1 spřáhli s ďáblem

Praha
Aktualizováno

Nepoznali přemožitele tři roky. Tak dlouho tým Red Bull a jeho pilot Sebastian Vettel vládne mistrovství světa formule 1. Přesto borci z Milton Keynes nemají dost. V neděli představili v Anglii monopost pro sezónu 2013. A jediným cílem je získat čtvrtý titul v Poháru konstruktérů v řadě, což se dosud povedlo pouze Ferrari a McLarenu.

Red Bull představil monopost pro letošní sezónu.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

„Nový monopost se příliš neliší od loňského. Jde vlastně o evoluci posledního auta. Ale zdání klame. Ďábel v případě našeho nového stroje spočívá v jeho detailech," ujistil Adrian Newey, designér Red Bullu, že stroje nachystané jeho rukou pilotované opět Němcem Sebastianem Vettelem a Australanem Markem Webberem budou útočit na titul.

Ve srovnání s minulou sezónou si ponechal Red Bull „zlomený nos", zásadní vizuální změnou je purpurová barva na bocích stroje.

„Jsme na stejné úrovni jako každý jiný tým, jen čelíme vyššímu očekávání," krotil optimismus trojnásobný světový šampión Sebastian Vettel při odhalení RB9, kde bylo striktně zakázáno používání fotografií a pro veškeré potřeby uvolnil tým jen vlastní oficiální snímky a záznamy. „Výsledky, jichž jsem dosáhl, jsou fajn. Ale začínáme od nuly. Všichni mají naprosto stejnou šanci vyhrát. Když se ohlédnu za loňskou sezónou, nejdeme do nové s náskokem či nějakou výhodou," citoval Vettela server F1live.com.

Netajil, že tlak na něj bude enormní. Pouze týmy Ferrari a McLaren totiž v historii formule 1 dokázaly vyhrát světový šampionát mezi konstruktéry čtyřikrát v řadě. A právě před takovou výzvou stojí Red Bull na prahu sezóny 2013.

Největší soupeř? Podle Vettela celé startovní pole

„Očekávání jsou vážně obrovská, ale více než fanoušci jsem já sám zvědavý a nadšený, že si znovu sednu do auta," vyprávěl Vettel.

Ač do startu sezóny v Melbourne zbývá ještě několik týdnů, už hledal největší soupeře. „Všichni po nás půjdou. Neexistuje přece nic lepšího, než porazit trojnásobné mistry světa," smál se Vettel. „Není žádným tajemstvím, že jedním z nejlepších pilotů, kterého velmi uznávám a chovám k němu respekt je, Fernando Alonso z Ferrari. Určitě Lewis Hamilton, pochopitelně Jenson Button a zapomenout nesmím ani na mého týmového kolegu Marka Webbera," vypočítal největší „nepřítele" Vettel.

Právě kvůli otázce určení pozic v týmu vznikla hned na prahu nové sezóny lehká třenice. Helmut Marko, patron Vettela, prohlásil, že Webber je v týmu jasným číslem dvě. „Jde o vlastní názor Helmuta. Pokud bychom nebyli přesvědčeni o výkonnosti Webbera, už by nebyl v našem týmu. Pro nás není rozhodující, kdo vyhraje šampionát, pokud bude sedět v monopostu Red Bull. A právě proto máme Vettela a Webbera, protože jsme přesvědčeni, že jsou nejlepší. A oba dostanou stejnou příležitost porvat se o titul," prohlásil šéf stáje Red Bull Christian Horner.

Po třech sezónách končících triumfem Vettela letos Australan spřádá plány, že naplní životní sen v podobě triumfu v seriálu. „Nemůžete bojovat o titul, pokud máte podporu jen devadesát procent. Musí být maximální. Každý den vstávám a pracuji s týmem v přesvědčení, že dostanu stoprocentní důvěru ze strany týmu," přál si Webber, jehož maximem jsou dvě třetí místa v konečném účtování z let 2010 a 2011.

Letošní premiéry monopostů formule 1
28. lednaLotus E21
31. lednaMcLaren MP4-28
1. únoraFerrari F138, Force India VJM06
2. únoraSauber C32
3. únoraRed Bull
4. únoraMercedes, Toro Rosso
5. únoraCaterham
19. únoraWilliams

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace