Hlavní obsah

VIDEO: Mercedes představil sofistikovanou „kachnu“ s narovnaným nosem

Premiéru před premiérou si odbyl už v pondělí dopoledne monopost stáje Mercedes s označením W04. Nico Rosberg vyjel s vozem pro letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1 na okruh ve španělském Jerezu za účelem natočení sponzorského videa, samotné slavnostní odhalení pak proběhlo v cílovém prostoru okruhu po obědě.

Mercedes W04.

 
Článek
Fotogalerie

Mercedes loni dokázal vyhrát Velkou cenu Číny a v úvodu sezóny byl solidně konkurenceschopný, závěr sezóny ale provázel zmar. To by však mělo být minulostí. "Letošní vůz je výsledkem osmnáctiměsíční práce týmu, jehož rostoucí zkušenosti se komplexně odrážejí v podobě W04. Monopost je jednoznačným krokem kupředu v designu se sofistikovanými detaily, které jej odlišují od jeho předchůdce," prohlásil šéf stáje Ross Brawn při odpolední slavnostní premiéře.

Letošní Mercedes při pohledu shora připomíná nejvíc ze všeho kachnu, z boční perspektivy mu ale nejde upřít eleganci. Podobně jako třeba nové ferrari totiž přišel o zlomený nos. Mercedes využil drobné úpravy pravidel a implantoval na schodový přechod panel, který linii přídě vyrovnává, pozůstatek loňského „defektu" je ale při bližším pohledu stále patrný.

Hamilton: Není hladovější tým

Vzhledem k tomu, že oficiální testy začínají v Jerezu až v úterý, byla Rosbergova dopolední jízda zcela vlažná a neukázala nic z potenciálu nového vozu. Nová akvizice Mercedesu a bývalý pilot McLarenu Lewis Hamilton zůstal dopoledne jen v roli diváka a se zaujetím si natáčel svého týmového parťáka na telefon.

"Být při tom, kdy se světu ukazuje tenhle Stříbrný šíp, je pro mě něco naprosto výjimečného. Žádná jiná společnost nemá takovou závodní historii jako Mercedes-Benz a pro mě je obrovskou ctí vykročit ve stopách takových legend jako Juan Manuel Fangio, Sir Stirling Moss nebo Michael Schumacher," prohlásil posléze britský pilot.

Hamilton získal v roce 2008 mistrovský titul v barvách McLarenu, o rok později ovládl svět formule 1 se svým týmem Ross Brawn. Na triumfální tažení Jensona Buttona ale nedokázal Mercedes navázat ani během tříleté pomoci Michaela Schumachera. Proto je v Brackley obrovská touha po úspěchu.

"Nezažil jsem stáj, která by byla hladovější po vítězství. Bylo to cítit od prvního okamžiku, co jsem prošel bránou v Brackley. O to víc jsem na svou premiéru v Mercedesu natěšený," dodal Hamilton.

Na pondělní odpoledne má naplánovanou premiéru nového vozu také tým Toro Rosso.

Letošní premiéry monopostů formule 1
28. lednaLotus E21
31. lednaMcLaren MP4-28
1. únoraFerrari F138, Force India VJM06
2. únoraSauber C32
3. únoraRed Bull RB9
4. únoraMercedes W04, Toro Rosso
5. únoraCaterham
19. únoraWilliams

Reklama

Související témata: