Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:0Bez nasazení a pohybu to nejde. Neškodní Češi nedali ani gól a s Finy po zásluze prohráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Lajunen 1 : 0
31. Hietanen 2 : 0
33. Savinainen 3 : 0
Záznam online reportáže

Praha/Malmö
Aktualizováno

Zcela odlišný výkon oproti úvodnímu zápasu na Švédských hrách předvedla v Malmö česká hokejová reprezentace a Finsku po zásluze podlehla 0:3. Hadamczikovi svěřenci, kteří prohrávali už od druhé minuty po vlastním gólu Zámorského, na svého soka nestačili hlavně v pohybu a nasazení, z čehož pramenil i nedostatek brankových příležitostí. Závěrečný duel turnaje odehrají Češi v neděli od 13 hodin proti Rusku.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Václav Nedorost v souboji s finskou obranou.

Článek
Fotogalerie

Stejně jako v úvodním vystoupení proti Švédsku, ve kterém poprvé udržel v reprezentaci čisté konto, se v brance českého týmu objevil Alexander Salák. S Finy ale o nulu přišel už po osmašedesáti vteřinách. To obránce Lajunen nahazoval puk před branku, do které si jej nešťastně srazil bruslí bek Zámorský odbývající si na Švédských hrách svou premiéru.

Hadamczikovi svěřenci působili v úvodních minutách zakřiknutě a jen Salákovi vděčili, že Seveřané záhy nepřidali druhou trefu. Po gólu totiž volala zejména Aaltonenova pohotová střela z mezikruží, kterou však gólman Färjestadu betonem vykopl. Až v závěru první třetiny se osmělili i Češi, Průcha však chybu brankáře Metsoly při rozehrávce nepotrestal, pár vteřin před první sirénou pak dravý Hertl trefil jen finského gólmana.

Ve druhé třetině přidali Finové další dva góly

I v prostřední části hry to byl tým „Suomi", kdo diktoval tempo hry, Češi navíc dopláceli na svou nedisciplinovanost, kdy během pěti minut obdrželi hned tři menší tresty. Ve 25. minutě ještě Saláka zachránila po pokusu Aaltonena tyčka, v 31. minutě už ale Hietanenovo nahození Salák neviděl a Finové vedli o dvě branky.

Za další dvě minuty navíc vypálil z levého kruhu Savinainen a bylo to už 3:0. Naprosto po zásluze, neboť Češi za svým soupeřem zaostávali v nasazení, důrazu a zejména pohybu. Však se také kouč Hadamczik na střídačce pořádně vztekal, že jeho svěřenci zcela upustili od výkonu proti „Třem korunkám". V náznaku jediné české šance v druhé se ocitl Nedorost, prudkou přihrávku Průchy ale mezi tři tyče nevměstnal.

Změny v sestavě alespoň ke gólu nevedly

Od třetí třetiny se na ledě objevili i obránci Krejčík s Němcem a útočník Petružálek, zlepšení se však dostavilo jen minimální. Šance však dál nepřicházeli, to Finové naopak v samém závěru mohli přidat ještě čtvrtou trefu, ve vyložené pozici zakončujícího Aaltonena ale vychytal Salák.

Závěrečný zápas na Švédských hrách odehrají Češi v neděli ve 13 hodin s Ruskem, které ve druhém sobotním utkání zdolalo hostitele turnaje přesvědčivě 4:1.

Oddset Hockey Games - třetí díl Euro Hockey Tour v Malmö:
Finsko - Česko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Lajunen, 31. Hietanen (I. Filppula, Haataja), 33. Savinainen (Hytönen, Lajunen). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Dahmén, Käck (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 1726.
Finsko: Metsola - Hietanen, Mäenpää, Lajunen, Niskala, Kousa, Väänänen, Kukkonen, Ohtamaa - Haataja, I. Filppula, Salminen - Aaltonen, Hytönen, Osala - Anttila, Koskiranta, Kiiskinen - Kuusela, Wirtanen, Savinainen. Trenér: Jukka Jalonen.
Česko: Salák - Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Mojžíš (41. Krejčík), Nakládal (41. Němec) - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedorost, Vondrka - Tenkrát, Vrána, Adamský (41. Petružálek) - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Tabulka turnaje:
1.Rusko211008:45
2.Finsko210106:44
3.Česko210012:33
4.Švédsko200021:60

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: