Hlavní obsah

Sparta - Chelsea 0:1Žolík Oscar zkazil Spartě velký večer, po několika sekundách zajistil Chelsea výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
82. Oscar 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Už jen jednu sérii táhnou po velkém valentýnském večeru dál. Fotbalisté Sparty v prvním utkání o postup do osmifinále Evropské ligy podlehli Chelsea 0:1. Doma tedy v pohárech prohráli poprvé po jedenácti zápasech v řadě. Zároveň dál platí, že anglickému soupeři dali na Letné gól naposledy před třiceti lety... Proti loňskému vítězi Ligy mistrů však Sparta sehrála otevřenou partii a měla i šance. Odveta se hraje za týden v Londýně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Frank Lampard z Chelsea (vlevo) uniká Marku Matějovskému ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Čtrnáctého února, svátek lásky a fotbalu, hlásal valentýnský transparent proti hlavní tribuně. Chelsea však začala vyprodaný zápas soustředěně a nijak mírumilovně. Již ve 4. minutě prověřil Vaclíka střelecky naladěný Lampard a o chvíli později provětral letenskou obranu Hazard, jehož ostrý centr prosvištěl těsně podél branky.

První gól tedy mohla vstřelit Sparta! Zápotočný v 16. minutě báječně nacentroval míč za obranu, kanonýr Lafata zakončoval pohotově hned z voleje, ale ve skluzu pálil nad Čechovu branku. To byla ideální šance, jak se nová posila mohla okamžitě zvěčnit do historie Sparty...

Jeden efekt však první šance měla. Domácí se osmělili a začali si víc věřit. Třeba Matějovský dostal před vápnem míč ideálně proti noze a musel litovat, že nezakončil lépe. Pak se do vápna střemhlav vrhnul Krejčí, penaltu však na italském sudím nevydyndal. O chvíli později tedy aspoň svou slabší pravačkou vypálil a p Cahillově teči měl Čech práci. Další tutovku Lafaty pak zhatil ofsajd.

To už byl tlak Sparty patrný. Vítězům Ligy mistrů však stačil okamžik ke kontru. Po ubráněném rohu se Blues bleskově vydali do brejku, na jehož konci byla tutovka Maty s Torresem, ale Vaclík španělskému duu skórovat nedovolil. V závěru první půle se útoky přelévaly na obě strany. Lafata zakončil po centru Krejčího střelou vedle, Vaclík pak i podruhé chytil šanci Torresovi.

Po přestávce Sparta pokračovala v otevřené partii, střelu na Čecha si připsal i mladý levý obránce Hybš. Favoritům z Londýna však stačilo málo, aby nebezpečně zahrozili. Třeba Marinovu ránu až na poslední chvíli zblokoval stoper Švejdík.

Ve druhé půli už byl výkon Sparty mnohem více upachtěný, vzruchu na hřišti ubylo. Změnit to chtěl střídající Kweuke, ale neuspěl. Zato Chelsea vyšlo střídání dokonale. Místo Maty přišel v 82. minutě na hřiště mladý brazilský reprezentant Oscar a snad po deseti sekundách na trávníku střelou k tyči vstřelil vítězný gól.

Sparta Praha - Chelsea 0:1 (0:0)
Branka: 82. Oscar. Rozhodčí: Orsato - Di Liberatore, Grilli (všichni It..). ŽK: Hušbauer - Cahill. Diváci: 18 952.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Hušbauer (85. Bednář), Vácha, Matějovský - Kadlec, Krejčí (81. Pamič) - Lafata (76. Kweuke). Trenér Lavička.
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Bertrand - Lampard, Ramires - Marin (68. Benajun), Mata (82. Oscar), Hazard - Torres. Trenér Benítez.

Reklama

Související témata: