Hlavní obsah

Plzeň - Fenerbahce 0:1Domácí zaváhání ztrestal Kamerunec Webó, takže Plzeň pojede k odvetě k Bosporu s prohrou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
81. Webó 0 : 1
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Ve složité pozici pojede za týden k Bosporu Plzeň k osmifinálové odvetě Evropské ligy. V prvním duelu totiž doma prohrála s Fenerbahce Istanbul 0:1, když o výsledku rozhodl kamerunský legionář ve službách Turků Webó. Navzdory prohře ale není pro Vrbův tým postup ještě ztracen. Kdyby měl totiž v první půli za bezbrankového stavu Rajtoral jen trochu přesnější mušku a jeho rána nemířila jen do břevna, mohl mít zápas jiný výboj i resumé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Plzně v čele s kapitánem Pavlem Horváthem po porážce od Fenerbahce Istanbul v osmifinále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Kouč Fenerbahce doufal v milost pro Meirelese marně. I jednoprocentní naděje na pardon pro portugalskou hvězdu za vyloučení v předchozím duelu Evropské ligy s Borisovem shořela už před zápasem. UEFA se totiž nad Turky nesmilovala, takže Meireles se harcoval do Plzně marně. I tak ale trenér Kocaman poslal na trávník hodně ofenzivně laděný tým, v němž Kuijt, Cristian, Sow a Webó představovali náramnou útočnou sílu.

Opatrnost povýšená nade vše

Útočně ovšem začali domácí, i když šlo spíše o manévrování před šestnáctkou a rozvážné oťukávání, jak jsou na tom Turci s defenzívou. Pro obranu Fenerbahce tudíž žádný problém, pro gólmana Demerila už tuplem ne, neboť na něho nešla jediná střela.

Už po deseti minutách se proto partie vyrovnala, i když fotbal zmíral na přemíru nepřesností a hlavně pak snahu obou celků nedopustit se chyby. Turci ovšem dokázali podržet míč, rozjet kombinační akce a hlavně vytrvale hledat Webá operujícího na samém hrotu útoku.

Rajtoral otřásl břevnem

Nakonec to byl ovšem Senegalec Sow, který ve 29. minutě po faulu Procházky zařídil trestný kop dva metry za hranicí šestnáctky, při němž se zrodila první nebezpečná situace. Brazilský exekutor Cristian jí ovšem pohrdl, neboť poslal míč jen do dobře postaveného plzeňského valu.

Pět minut poté se pokusil Cristian selhání napravit, ale jedovatou střelu mířící k tyči stačil Kozáčik vyrazit. Plzeň odpověděla takřka vzápětí... Po chybě zmatkujícího brankáře Demirela se totiž ocitl v 38. min. ve velké šanci Rajtoral, ale jeho prudká rána zatřásla jen břevnem. Ďuriš a po něm Horváth se sice ještě k odraženému míči dostali, ale jejich střelám chyběla přesnost. Nizozemský snajpr Kuijt měl dvě minuty před přestávkou ovšem šanci ještě větší, neboť po centru Sowa ve vyložené šanci z malého vápna přestřelil.

Kamerunec ztrestal zaváhání

Po půli zahrozil Kovařík, který si proti Gökhanovi troufnul na jesličky, ale v šestnáctce o míč přišel dřív, než stačil vypálit. Fenerbahce odpovědělo vzápětí, neboť střela Sowa se snášela pod břevno, takže ji musel brankář Kozáčik likvidovat. Dva pokusy Zieglera byly také hodně nebezpečné, neboť hlavně jeho dalekonosná střela z trestného kopu tečovaná hned dvakrát plzeňskou zdí domácího gólmana vyděsila.

Zdánlivě nevinná situace devět minut před přestávkou ho ovšem vyděsit neměla. Centr Gönula a hlavičku Senegalce Sowa totiž Kozáčik nedokázal zlikvidovat, ale míč jen vyrazil, a protože i obránci v tu chvíli zaváhali a nechali Webóovi prostor i čas, Kamerunec ve službách Fenerbahce do prázdné brány pohodlně skóroval a rozhodl o výhře Turků. Zasloužené, protože hosté byli lepším týmem, vnutili Plzni svou hru, až na pár výjimek ji k ničemu nepustili a sami zápas ovládli.

Vrbův tým tak poprvé při letošní pouti Evropskou ligou na domácím hřišti prohrál a před odvetou za týden u Bosporu je v hodně složité situaci.

První zápas osmifinále Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - Fenerbahce Istanbul 0:1 (0:0)
Branka: 81. Webó. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni Itálie). ŽK: Ziegler (Fen.). Diváci: 11 701 - vyprodáno. Poločas 0:0.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Řezník - Darida, Horváth - Ďuriš (69. Fillo), Kolář (89. Hejda), Kovařík - Bakoš (60. Tecl). Trenér: Vrba.
Fenerbahce: Demirel - Gönul, Irtegün, Yobo, Ziegler - Topal, Sahin - Kuijt, Cristian, Sow (83. Erkin) - Webó (85. Topuz). . Trenér: Kocaman.
Další osmifinálové zápasy EL najdete ZDE.

Reklama

Související témata: